Hlavní obsah

Zemřel bývalý slovenský prezident Michal Kováč

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Ve věku 86 let zemřel ve středu v Bratislavě bývalý slovenský prezident Michal Kováč. Novinkám to potvrdil mluvčí slovenského ministerstva vnitra Petar Lazarov.

Foto: ČTK

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Článek

„Zemřel krátce po dvacáté hodině na selhání srdce,“ uvedl Lazarov. Kováč delší dobu trpěl Parkinsonovou nemocí. Jeho stav se výrazně zhoršil, v pátek byl proto převezen do nemocnice sv. Michala, která patří pod ministerstvo vnitra. Lékaři ho uvedli do umělého spánku a napojili na umělou plicní ventilaci.

Kováč se narodil 5. srpna 1930 ve východoslovenské obci Ľubiša. Vystudoval vysokou školu ekonomickou v Bratislavě. V prosinci 1989 se stal slovenským ministrem financí. Od června 1992 předsedal Federálnímu shromáždění. Po rozdělení Československa byl 15. února 1993 zvolen prvním slovenským prezidentem a tuto funkci zastával až do roku 1998.

Kováč se dostal do ostrého sporu s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem. V roce 1994 unesli prezidentova syna Michala Kováče mladšího do Rakouska. Podle nepotvrzených informací se na únosu podílela Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Cílem byla diskreditace hlavy státu.

Po odchodu Kováče z Prezidentského paláce odevzdal kompetence do rukou vlády, protože nová hlava státu ještě nebyla zvolena. Vláda na případ únosu Kováče mladšího udělila amnestii a případ nebyl nikdy vyřešen. Dalším prezidentem se v květnu 1999 stal Rudolf Schuster, který byl zvolen přímou volbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám