Hlavní obsah

Musíme vybudovat silné Rusko, burcoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval nově zvolené poslance Státní dumy, aby pomohli s budováním silného Ruska. Jen tak si podle něj země zachová svou existenci a nezávislost. Putin ale zároveň v projevu k zákonodárcům varoval před „velmocenskými rysy“.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří k zákonodárcům.

Článek

„Síla Ruska tkví v nás. V našich lidech, jednotlivcích, tradicích, kultuře a ekonomice. V našem obrovském území, přírodním bohatství a obraně, samozřejmě,“ prohlásil Putin podle agentury TASS.

Ruský prezident dále připomněl výrok carského premiéra Pjotra Stolypina o povinnosti spojit síly kvůli naplnění historického práva a povinnosti Ruska být silným. V parlamentu podle Putina vždy byly, jsou a budou rozpory, ale odpovědnost za osud země je důležitější než jakékoliv ambice.

Šéf Kremlu neopomněl zmínit ani zahraniční politiku. "Nikdy nevkládáme do pojmu být silným nějaké velmocenské podtóny. Nikomu nikdy nic nevnucujeme, ani se to nechystáme dělat,“ řekl.

Na závěr chtěl peníze

Závěrem ruský prezident požádal zákonodárce o finanční zabezpečení prioritních hospodářských a sociálních projektů a přislíbil nové zákony na podporu podnikání, a to včetně zákona chránícího podnikatele před nepoctivými příslušníky justičních orgánů.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko má v nové dumě s 343 ze 450 mandátů ústavní většinu, 42 mandátů mají komunisté, 39 nacionalisté a 23 patří menší prokremelské straně Spravedlivé Rusko. Dva poslanci reprezentují nacionalistické uskupení Vlast a pravicovou stranu Občanská platforma, jeden je nezávislý.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Legitimita parlamentu, z níž pramení síla a autorita zákonodárné moci, je podle Putina nesporná, protože šlo o poctivou soutěž a výsledky jsou založeny na volbě a vůli ruské společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám