Hlavní obsah

Vědci potvrdili, že Krym se přibližuje k Rusku. Za rok o tři milimetry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Poloostrov Krym se díky pohybu tektonických desek přibližuje k Rusku. Na vědecké konferenci v Moskvě to v úterý řekl šéf Ústavu aplikované astronomie Ruské akademie věd Alexandr Ipatov.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Lidé sledují ruského prezidenta Vladimira Putina na velkoplošné obrazovce v krymském Sevastopolu

Článek

Vědci z tohoto ústavu se podle něj problematikou zabývají od roku 2014, kdy Rusko poloostrov Krym anektovalo. Podle měření se Krym přibližuje rychlostí 2,9 milimetru za rok.

"Po připojení Krymu k Rusku jsme se pokusili odpovědět na otázku, kam Krym směřuje. Zjistili jsme, že se přibližuje k Rusku," uvedl Ipatov. "Skutečně nejde o vtip, i když to tak může vypadat. Krym se posouvá směrem k severovýchodu," dodal.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu do Ruské federace drtivá většina států neuznala.

Ipatov zaujal média i na konci srpna, kdy vyvrátil hypotézu, že záhadné signály vysílané z vesmíru pocházejí od mimozemšťanů. Zdrojem signálů byla podle astronomů ve skutečnosti stará vojenská družice ze sovětských dob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám