Hlavní obsah

Švýcarská národní rada schválila těsně zákaz burek, zákon přesto projít nemusí

– Bern

Rozdílem jednoho hlasu schválila v úterý švýcarská Národní rada zákaz nošení burek. V druhé komoře parlamentu, Stavovské radě, která zastupuje zájmy jednotlivých kantonů, ale zřejmě návrh oporu nenajde, informovala v úterý švýcarská média.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Článek

Pro návrh zákazu, který Národní radě předložila pravicově populistická Švýcarská lidová strana (SVP), se v hlasování vyslovilo 88 poslanců, proti jich bylo 87. Deset zákonodárců se zdrželo hlasování.

Návrhem zákona se nyní musí zabývat druhá z komor švýcarského parlamentu, jejíž státoprávní komise ale již na počátku roku dala najevo, že je proti zákazu. Ve zdůvodnění svého rozhodnutí komise tehdy uvedla, že zahalování na veřejnosti z náboženských důvodů je ve Švýcarsku zcela výjimečné, a nepředstavuje tak zásadní problém. Burky zakázal dosud jen jediný z 26 švýcarských kantonů – italskojazyčné Ticino.

Šedesát procent pro zákaz

Že k zákazu burek ve Švýcarsku ale nakonec stejně dojde, není vyloučeno. SVP totiž už začala sbírat podpisy pod petici nutnou k vypsání referenda na toto téma. Čas na sesbírání potřebného počtu 100 000 podpisů má do 15. září příštího roku.

Podle nedávno zveřejněného průzkumu by se v lidovém hlasování pro zákaz burek ve Švýcarsku vyslovilo 60 procent oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám