Hlavní obsah

Maďaři týrají migranty, tvrdí Amnesty International. Nepodložené, brání se Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko porušuje lidská práva žadatelů o azyl. Tisíce migrantů, včetně dětí bez doprovodu dospělých, jsou v Maďarsku vystavovány násilí. Policie je buď kopanci vyhání zpět za hranice, nebo naopak na týdny zavírá do detenčních center, kde panují nedůstojné podmínky. Ve své nové zprávě to tvrdí organizace Amnesty International (AI). Budapešť kritiku odmítá.

Foto: Police Hungary

Maďarská policie podle AI migranty bije.

Článek

„Premiér Viktor Orbán vyměnil právní stát za vládu strachu. Otřesné zacházení a složitý labyrint azylových procedur jsou cynickým způsobem, jak odradit žadatele o azyl od překračování militarizovaných hranic,“ tvrdí ředitel AI pro Evropu John Dalhuisen ve zprávě, kterou organizace umístila na svůj web.

Státní tajemník maďarského ministerstva vnitra Károly Kontrát (FIDESZ) označil obvinění Amnesty International za nepodložená.

„Naše policie postupuje rozhodně, ale podle zákona v zájmu ochrany občanů Maďarska a celé Evropské unie,“ uvedl Kontrát. Vládní politik připomněl, že organizace Human Rights Watch v minulosti rovněž kritizovala postup maďarské policie vůči migrantům. „Vyšetřování prokuratury tehdy ukázalo, že kritika byla neopodstatněná,“ dodal státní tajemník.

Zpráva je založena na výpovědi 143 lidí, v drtivé většině jde o žadatele o azyl, které AI oslovila v Maďarsku, Rakousku a Srbsku.

Údery, kopance a rozzuření psi

Maďarsko v září minulého roku vybudovalo plot na hranicích se Srbskem, později jej rozšířila i na hranicích s Chorvatskem. Žadatelé o azyl pouští jen přes tranzitní zóny, které pojmou jen třicet lidí denně. Na hranicích a v přeplněných uprchlických táborech v Srbsku se tak tísní stovky lidí.

Ti, kdo hranici překročí ilegálně a jsou chyceni v pásmu do osmi kilometrů od hranic, jsou na základě zákona z letošního června bez milosti zahnáni zpět. A někteří svědci vypověděli, že při tom policisté migranty mlátí, kopou a pouštějí na ně psy.

„Utíkáme před válkou a bolestí, tak proč s námi zacházejí jako se zvěří?“ bědoval v rozhovoru pro AI jeden z žadatelů o azyl, jenž už čeká na hranicích osmnáct dní. „Nezmůžeme nic. Když si stěžujete, nikdo vás neposlouchá,“ přidal se další migrant.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Muži zůstávají v hrozivých podmínkách takzvaných tranzitních zón, což jsou plechové kontejnery, podle AI až čtyři týdny. Drtivá většina žádostí je poté zamítnuta s tím, že je Srbsko bezpečná země a migranti měli zažádat tam.

Reklama

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Výběr článků

Načítám