Hlavní obsah

V Galicii vyhráli lidovci, v Baskicku nacionalisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

V nedělních volbách do regionálního parlamentu ve španělské Galicii zvítězili lidovci současného premiéra Mariana Rajoye a udrželi si tam absolutní většinu, ukázaly první odhady výsledků. V Baskicku vyhrála Baskická národní strana (PNV), nicméně absolutní většinu nezískala a bude muset hledat koaličního partnera, uvedla agentura Reuters.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy Brey čeká na výsledky regionálních voleb

Článek

Opoziční socialisté v obou hlasováních ztratili na úkor levicové strany Podemos (Můžeme), vyplývá rovněž z výsledků. Parlamenty v Galicii i Baskicku mají 75 křesel.

Výsledky regionálních voleb jsou tentokrát důležité pro celou zemi, protože by mohly přinést nové koalice, což by mohlo vyřešit politický pat na celonárodní úrovni. Španělsko nemá už devět měsíců vládu vzešlou z voleb. Zemi vede úřadující kabinet lidovců, kteří jsou u moci od prosince 2011.

Situaci zablokovaly prosincové volby, kde žádná ze stran nezískala absolutní většinu Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, neboť předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nezískal.

V obou zvítězili lidovci, v lednu ale jejich předseda Rajoy první nabídku od krále na sestavení vlády v lednu odmítl. Proto král nominoval na premiéra předsedu druhé nejsilnější strany Sáncheze. Po červnových volbách byl pověřen sestavením vlády Mariano Rajoy, ten ale na začátku září důvěru nezískal a podle španělských médií hrozí, že se v prosinci uskuteční již třetí parlamentní volby během jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám