Hlavní obsah

Vídeň vyznačila na hranicích s Maďarskem trasu případného plotu

Právo, Ivan Vilček (Hegyeshalom/Nickelsdorf)
Hegyeshalom/Nickelsdorf

Na maďarsko-rakouském hraničním přechodu Hegyeshalom - Nickelsdorf se v těchto dnech objevily dřevěné tyče a kolíky, které označují možnou trasu hraničního plotu. Vídeň tvrdí, že o výstavbě plotu u dálnice A4 o délce 1,8 kilometru zatím nebylo definitivně rozhodnuto.

BEZ KOMENTÁŘE: Vídeň vyznačila na hranicích s Maďarskem trasu případného plotuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Dělníci na některých místech zapustili do země kolmé trubky, takzvané zemní kotvy, na kterých by bylo možné rychle vztyčit nadzemní tyče plotu. Když se reportér Novinek přiblížil k prvním značkám, okamžitě se objevil terénní vůz rakouské armády a vojáci žádali novinářský průkaz. Vojáci zakázali fotografovat vojenské objekty i techniku a dalekohledy sledovali dodržování tohoto nařízení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na hranicích mezi Rakouskem a Maďarskem začínají vyrůstat ploty.

Plány na případné vztyčení plotu potvrdil policejní mluvčí rakouské spolkové země Burgenland Helmut Greiner. Uvedl, že s majiteli pozemků už byly uzavřeny předběžné dohody a v případě potřeby si stát jejich pozemky pronajme.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hraniční přechod Hegyeshalom-Nickelsdorf

„Není možné, aby na dálničním přejezdu Nickelsdorf probíhaly kontroly a o několik metrů dál mohli lidé vstupovat do země bez omezení,“ vysvětlil policejní mluvčí.  Greiner dodal, že letos od ledna do konce června bylo v Burgenlandu zadrženo 4500 ilegálních migrantů především z Afghánistánu, Pákistánu a Sýrie. Za stejné období bylo zadrženo 84 převaděčů.

Na dálnici kontrolují rakouští policisté projíždějící vozidla a zaměřují se především na dodávky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Příprava na výstavbu plotu

Podél budov, kde byli loni umístěni migranti, sice vyrostl v posledních měsících masivní plot s betonovým základem. Ten však pouze chrání budovy a nebrání v přechodu přes hranice.

Nekonečný proud migrantů

Loni přes přechod Hegyeshalom-Nickelsdorf procházel nekonečný proud migrantů, kteří využívali balkánskou trasu. V Rakousku loni požádalo azyl devadesát tisíc lidí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na silnici se připravuje základ pro oplocení nebo zakotvení závory.

Vídeň letos stanovila roční horní hranici 37 500 žadatelů o azyl. Do konce srpna podalo žádost 26 400 lidí.

Maďaři mají obavy

Někteří obyvatelé maďarské hraniční obce Hegyeshalom mají z plánů Vídně obavy. „Pokud Rakušané postaví plot a obnoví se tok migrantů, tak nám tady zůstanou na krku,“ neskrývá obavy István Sik. „Už loni jsme nával migrantů snášeli dost těžko,“ dodává.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vídeň připravuje na hranicích s Maďarskem výstavbu plotu

Éva doufá, že loňský scénář se už nezopakuje. „Podle mě migranty zadrží plot na maďarsko-srbské hranici,“ domnívá se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám