Hlavní obsah

V New Jersey objevili další bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Policie v New Jersey objevila dalších pět nástražných systémů. Už v sobotu vybuchly dvě bomby v New Jersey a New Yorku a další nálož stačila policie zlikvidovat dříve, než by explodovala sama. Policie také zadržela pět ozbrojených lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v New Yorku (video je bez zvuku)Video: AP

 
Článek

Pětice je podezřelá v souvislosti se sobotním výbuchem ve čtvrti Chelsea, při němž bylo zraněno 29 lidí. Pětice cestovala autem a podle úřadů byla ozbrojena. FBI ale popřela zprávy některých médií, podle nichž byli dotyční zatčeni.

Jak informoval server New York Daily News, policie později objevila pět dalších předmětů. To později potvrdily CNN místní úřady. Mělo se jednat o tři trubkové bomby a dvě další výbušniny, z nichž u každé byl mobilní telefon. Našly se v batohu v odpadkovém koši u vlakového nádraží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpálení nastražené výbušniny pyrotechnickým robotemVideo: Reuters

Pyrotechnici všechna zařízení zlikvidovali při řízené explozi. Nasadili při tom robota. Systém po přestřižení drátu vybuchl.

Podle nepotvrzených zpráv obsahovaly nálože snadno dostupný dvojsložkový střelný prach Tannerite.

V sobotu vybuchly dvě bomby

Jedna trubková, podomácku vyrobená bomba vybuchla v New Jersey už v sobotu. Explodovala při trati běhu pro charitu, ale nikoho nezranila.

Foto: Rashid Umar Abbasi, Reuters

Starosta a guvernér New York Bill de Blasio a Andrew Cuomo na místě sobotního výbuchu

Večer pak následoval výbuch v Chelsea, přičemž o čtyři domovní bloky dál našla policie druhou výbušninu. Guvernér New Yorku Andrew Cuomo potvrdil, že se v obou případech jednalo o podomácku vyrobenou bombu z tlakového hrnce, která se odpalovala na dálku. Rozbušky byly vyrobeny z mobilů a vánočních světel.

Podle televize CNN obě bomby na 23. a 27. ulici na Manhattanu donesl jeden muž. Policie v pondělí oznámila, že pátrá po 28letém Ahmadu Khanovi Rahamim, naturalizovaném Američanovi původem z Afghánistánu.

Nálože v tlakových hrncích, vyrobené podomácku podle návodu na internetu, zabíjely před třemi lety během maratónu v Bostonu. Tehdy zemřeli tři lidé a více než 260 dalších bylo zraněno.

Starosta New Yorku Bill de Blasio připustil, že se jedná o terorismus, vyloučil ale, že by šlo o mezinárodní teroristy. Motiv útočníka, případně útočníků není znám. „Byl to politický motiv? Osobní motiv? Nevíme,“ prohlásil de Blasio.

Úřady povolaly do ulic policejní posily, bezpečnost na klíčových dopravních uzlech posílí tisíc příslušníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám