Hlavní obsah

V ulicích Budyšína zuřily rvačky přistěhovalců s odpůrci migrace

– Budyšín • Aktualizováno

V saském Budyšíně nedaleko českých hranic se v noci na čtvrtek strhla bitka mezi místními a žadateli o azyl. Okolo 80 mužů se na náměstí v centru města popralo se zhruba 20 migranty. S odvoláním na místní policii to napsala agentura DPA.

Foto: Christian Essler, ČTK/AP

Mladí migranti se v ulicích Budyšína střetli s přívrženci krajní pravice.

Článek

Podle šéfa budyšínské policie Uweho Kilze na sebe skupiny pravicových radikálů a mladých migrantů narazily ve středu večer na náměstí v Budyšíně. S násilnostmi začali uprchlíci, které předtím pravicoví radikálové slovně provokovali.

Rozvášněný dav provolával hesla typu „Město patří nám“ nebo „My jsme lidé“. To Němci v bývalé NDR provolávali před pádem Berlínské zdi. Stejné heslo ale v poslední době stále častěji zaznívá na protiimigrantských demonstracích, konstatovala DPA s tím, že šlo o přívržence krajní pravice.

Na místě zasahovala zhruba stovka policistů. Jejich mluvčí Thomas Knaup uvedl, že policie použila slzný plyn, obušky a postavila mezi migranty a příznivce krajní pravice bariéru. Někteří migranti podle Knaupa na zasahující strážníky házeli lahve a další předměty.

Místní list Sächsische Zeitung napsal, že menší bitky v ulicích Budyšína probíhaly i později v noci a policie musela kolem místní ubytovny pro azylanty vytvořit obranný val.

Jeden z jejích obyvatel – 18letý Maročan – utrpěl řezné zranění obličeje a musel být převezen do nemocnice. Když pro něj přijela sanitka, příznivci krajní pravice po ní házeli kamení, poškodili ji a záchranáři museli přivolat jinou.

Starosta Budyšína Alexander Ahrens konflikt odsoudil. Podle něj sice jsou ve městě problémy s mladými migranty, to ale nikoho neopravňuje k vyvolávání střetů s nimi. Ahrens proto slíbil posílení policejní přítomnosti ve městě a tvrdý postup vůči všem, kdo se budou zapojovat do násilností.

Budyšín se v uplynulých měsících stal dějištěm hned několika protiimigrantských demonstrací. V únoru tam odpůrci migrace zapálili bývalý hotel, který se měl stát ubytovnou pro uprchlíky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám