Hlavní obsah

Běloruská opozice se dostala po dvaceti letech do parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

V nedělních parlamentních volbách získala v běloruském parlamentu nejméně jedno křeslo opozice. Oznámila to ústřední volební komise. Opozice získala zastoupení v parlamentu poprvé za 20 let. Její představitelé nicméně odmítli výsledky hlasování uznat s tím, že volby byly nedemokratické a netransparentní.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Sčítání hlasů v běloruských volbách

Článek

Do parlamentu byla zvolena opoziční politička Hanna Kanapacká ze Spojené občanské strany (AGP). Poslanecký mandát podle sdělení ústřední volební komise získala i nezávislá kandidátka Alena Anisimová z hnutí Společnost běloruského jazyka (TBM), které s opozicí  spolupracuje.

Na rozdíl od minulého hlasování běloruská opozice letošní parlamentní volby nebojkotovala, aby rozšířila svou politickou základnu.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstrace běloruské opozice po volbách. Na transparentu je výzva k odchodu Alexandra Lukašenka.

Výsledky letošních voleb podle některých analytiků sice nezmění politické uspořádání v zemi, ale signalizuje, že Minsk činí určité ústupky pod tlakem západních států na demokratické změny.

Parlament má v Bělorusku podřízenou roli, prakticky o všem rozhoduje prezident Alexandr Lukašenko.

Opozice výsledky voleb neuznala 

Opozice volby neuznala s odůvodněním,  že volební kampaň nebyla svobodná, transparentní a demokratická.

„Režim prostě poslance jmenoval,” prohlásil zástupce hnutí Za svobodu Juras Hubarevič. Jmenována režimem do parlamentu byla podle opozičních komentátorů i disidentka Kanapacká, aby si Lukašenko vylepšil image u západních politiků.

Vedení AGP oznámilo, že se vedení strany až později vyjádří k tomu, zda Kanapacká mandát přijme, či nikoli.

Podle spolupředsedy křesťanských demokratů Vitala Rymaševského nejsou volby platné, protože účast voličů nedosahovala potřebných 50 procent. Podle oficiálních údajů přišlo k urnám přes 74 procent občanů s volebním právem.

Výhrady OBSE

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ocenila, že Bělorusko přistoupilo k nápravě některých dlouhodobých výtek a že k mezinárodním pozorovatelům přistupovalo vstřícně. Přesto podle OBSE volby nebyly transparentní podle západních standardů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Šéf mise OBSE Kent Harstedt

„Je jasné, že Bělorusko má před sebou dlouhou cestu, aby dostálo svým demokratickým závazkům,” řekl šéf pozorovatelské mise OBSE Kent Härstedt.

Problémem zůstávají například proces sčítání hlasů, který provázely nesrovnalosti, právní rámec omezující politická práva a základní svobody či nedostatečně otevřené zpravodajství v médiích.

Běloruský vůdce Lukašenko je u moci od roku 1994.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám