Hlavní obsah

V Paříži zatkli nezletilého chlapce, měl chystat teroristické útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští policisté v Paříži zatkli nezletilého mladíka a vyslýchají ho kvůli podezření z přípravy teroristických útoků. S odvoláním na vyšetřující kruhy o tom v neděli informovala agentura AFP. Kvůli radikalizaci je v současné době sledováno ve Francii kolem 15 tisíc lidí, potvrdil premiér Manuel Valls.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzští policisté ze speciální jednotky při akci

Článek

Mladíka, který byl zatčen v sobotu u Paříže, vyslýchají pracovníci agentury pro vnitřní bezpečnost DGSI. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda měl zatčený vykonat útok podle pokynů zasílaných ze Sýrie. Zajímají se zejména o vzkazy, které posílá francouzský radikál a člen IS Rachid Kassim.

Ze Sýrie a Iráku pravidelně internetem vyzývá k útokům ve Francii a byl také v kontaktu s jednou z členek komanda žen, jež chtěly útočit na Lyonském nádraží.

Zadrželi už 300 lidí

Od začátku roku bylo kvůli kontaktům s teroristickými kruhy zadrženo 300 lidí. Premiér Valls v rozhovoru pro rozhlas Europe 1, stanici iTELE a list Les Echos potvrdil, že bezpečnostní složky nyní sledují 15 tisíc lidí. "Uvědomuji si váhu toho údaje - můžeme počítat s tím, že je sledováno 15 tisíc lidí, jež se právě radikalizují," řekl Valls rozhlasu Europe 1, stanici iTELE a listu Les Echos. Valls neřekl, kdo sledování osob zajišťuje, zda tajné nebo sociální služby.

"Kromě toho máme 700 francouzských radikálů nebo lidí v minulosti pobývajících ve Francii, kteří nyní bojují v Iráku a v Sýrii," řekl premiér. Podle něj je mezi těmito lidmi 275 žen a několik desítek nezletilých osob.

V Iráku a Sýrii dosud zemřelo 196 francouzských islamistů.

Francie je členem mezinárodní koalice, která bojuje proti Islámskému státu (IS). Od začátku loňského roku byla terčem několika velkých atentátů, při nichž přišlo o život na 240 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám