Hlavní obsah

Opakovaným volbám v Rakousku hrozí další blamáž

– Vídeň

Rakouské ministerstvo vnitra uvažuje o odkladu opakovaného druhého kola prezidentských voleb. Volby se mají opakovat 2. října, ale tento termín je ohrožen kvůli nekvalitním obálkám s hlasovacími lístky pro korespondenční hlasování. Právě to bylo kamenem úrazu už při první volbě.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Žena míří k volební místnosti ve Vídni.

Článek

Informace o tom, že se hned v několika spolkových zemích objevily nekvalitní obálky, na nichž nedostatečně lepí zalepovací proužky, se objevily v médiích už ve čtvrtek. Zatím bylo zjištěno 500 nekvalitních obálek, ale problém se může týkat až 1,5 miliónu kusů.

Ministerstvo vnitra nejprve tvrdilo, že o dalším odkladu voleb nemůže být řeč, ale v pátek otočilo poté, co si vyslechlo vysvětlení od tiskárny, která obálky tiskla. Úřad pak připustil posunutí termínu.

Sdělovací prostředky upozornily, že v opačném případě by znovu hrozilo úspěšné soudní napadení výsledků voleb.

Právě nesrovnalosti s korespondenčním hlasováním byly důvodem rozhodnutí ústavního soudu o opakování voleb. Ty v květnovém druhém kole až po započtení korespondenčních hlasů jen těsně vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen před kandidátem Svobodných Norbertem Hoferem a poprvé od konce 2. světové války neuspěli kandidáti sociálních demokratů a lidovců.

Z 6,4 miliónu oprávněných voličů využilo v květnové volbě korespondenční hlasování 744 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám