Hlavní obsah

Německá CSU přitvrzuje, chce strop na uprchlíky, zákaz burek a nikábů

Mnichov

Německá vládní Křesťanskosociální unie (CSU) chce tvrdší postup vůči migrantům. Plyne to z návrhu politických požadavků, o nichž bude vedení strany jednat v pátek a sobotu. Mimo jiné chce stanovit zákonem strop na počet přijatých migrantů ve výši 200 000 na rok. Požaduje též zákaz nošení burek a nikábů. O pětistránkovém středečním návrhu informovaly časopis Spiegel a list Süddeutsche Zeitung.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer na sjezdu CDU

Článek

Návrh obsahuje především zastropování počtu přijatých uprchlíků ve výši 200 000 ročně. Loni přišlo do Německa téměř 1,1 miliónu lidí, letos se čeká 300 000 migrantů. Přednostně by se přitom měli přijímat křesťané.

„V budoucnosti musí platit: Přednost pro uprchlíky z našeho křesťanského kulturního okruhu,” stojí v textu, který tak popírá rovnost v právech běženců. „Stát si sám musí vybrat, koho přijme – nerozhodují o tom migranti,” stojí v textu návrhu.

CSU by také chtěla vytvořit na hranicích tranzitní zóny, v nichž by se rozhodovalo, zda uprchlíci mohou zůstat, či nikoli. U běženců, kteří nemají nárok na azyl, požaduje CSU jejich rychlejší odesílání do zemí původu.

„Německo musí zůstat Německem,” stojí také v návrhu usnesení, které je proti tomu, aby se spolková republika skrze přistěhovalectví měnila. Přizpůsobit se podle CSU musejí přistěhovalci. Je to jasná narážka na výroky Angely Merkelové, šéfku sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU), která v posledních dnech opakovaně řekla: „Německo zůstane Německem. Se vším, co je nám drahé,“ ovšem s tím, že se Německo v posledních desetiletích měnilo kontinuálně. „Změna není špatná věc,“ tvrdila Merkelová [celá zpráva]

Zákaz burek a nikábů

CSU požaduje, „kde je to legálně možné, zakázat na veřejnosti“ nošení burek a nikábů. „Burka je uniformou islamismu, maximální překážkou v integraci a v naší kultuře neakceptovatelný znak utiskování žen,” vysvětluje v návrhu. „Kdo nechce odložit burku a nikáb,“ měl by si vybrat jinou zemi,“ dodává se v textu. Navrhovatelé nechtějí ani to, aby šátky nosili zaměstnanci státní správy a justice.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

CSU požaduje také přísnější postup vůči lidem, kteří odmítají kontakt s lékařkami, policistkami nebo učitelkami z důvodu, že jde o ženy. Takové chování není podle strany možné trpět.

Bavorští politici jsou dále proti tomu, aby se v bazénech vyhradila doba, kdy do nich mohou jen muslimové.

Pravicová křesťanskosociální CSU by také zrušila dvojí občanství, o němž se v posledních týdnech diskutuje kvůli Turkům. Odmítá i vízovou liberalizaci pro Turecko, i když oceňuje uzavření balkánské cesty, k čemuž přispěla dohoda s Tureckem, jejíž součástí je právě bezvízový styk.

CSU také není pro nasazení armády ve vlastní zemi při protiteroristických akcích.

Hráč Seehofer

Süddeutche Zetitung upozorňují na to, že některé požadavky mají blízko k názorům populistické Alternativy pro Německo, která v nedělních volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku předstihla partnerskou CDU, když získala pětinu hlasů. [celá zpráva]

Požadavky zřejmě prohloubí rozkol mezi CSU a kancléřkou. Jak ale list podotýká, předseda CSU a bavorský premiér Horst Seehofer je hráč, nikoli však hazardér. Spojenectví obou stran by proto nemělo padnout.

V dalších bodech návrhu chce také CSU posílit porodnost s tím, že by lidé vychovávající děti měli být zvýhodněni na důchodech, protože právě děti jsou pro fungování penzijního systému nejdůležitější.

Bavorská pravicová strana také odmítá po příštích volbách zvýšení daní a zdanění nejbohatších, jak to chce sociálnědemokratická strana SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám