Hlavní obsah

Porošenko: V boji proti ruské agresi potřebujeme podporu, chceme do NATO

– Kyjev

Ukrajina se sice cítí bezpečněji než před rokem, získávat mezinárodní podporu v konfliktu s Ruskem je pro ni ale stále obtížnější. Kyjev proto považuje za svůj strategický cíl vstup do Severoatlantické aliance. Ve výročním projevu na půdě parlamentu to podle agentury Reuters v úterý prohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Ukrajina nadále bude potřebovat silnou mezinárodní podporu v boji proti ruské agresi. Ale získání takové podpory je pro naše diplomaty kvůli různým objektivním a subjektivním faktorům stále obtížnější,” řekl Porošenko. Kyjev podle něj nemůže vyloučit hrozbu otevřené ruské invaze.

Ukrajinu podle jejího prezidenta nadále ochromuje konflikt na východě země, která je pod kontrolou proruských separatistů. Ačkoli na Donbasu panuje příměří, stále jsou hlášeny případy jeho porušování. Z narušování klidu zbraní se vzájemně obviňují Kyjev, separatisté i Rusko.

Křehká rekonvalescence

Porošenko se věnoval také hospodářskému a politickému stavu země. Kyjev sice provádí reformy, někteří ukrajinští i západní politici ovšem jejich podobu kritizují jako nedostatečnou a přirovnávají je ke kosmetickým úpravám.

Od srpna měl například fungovat nový systém pro elektronická daňová přiznání státních úředníků. Porošenko poslancům řekl, že prozatímní nespuštění systému je čistě technický problém a že jeho politická vůle k tomuto protikorupčnímu opatření je nezměněná.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ukrajinský prezident také vyjádřil obavu, že vnitřní politická nestabilita země může ohrozit první známky ekonomického uzdravování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám