Hlavní obsah

Volební výprask pro Merkelovou v zemských volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Černý den pro německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tak by se dal označit volební výsledek v nedělních zemských volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku, kde podle průběžných výsledků její CDU skončila až třetí. Tato nejchudší spolková země je přitom její domovskou a od roku 1990 za ni kandiduje do Spolkového sněmu. Kdysi se tady těšila nebývalé podpoře.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při rozhovoru pro televizi ARD

Článek

Podle průběžných výsledků zveřejněných stanicí ARD v Meklenbursku-Předním Pomořansku zvítězila sociální demokracie (SPD) s 30,4 procenty hlasů. Alternativa pro Německo (AfD) je s 21,4 procenta druhá, Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové získala 19,1 procent a je až třetí. CDU ve volbách před pěti lety získala jen 23 procent hlasů, což byl do té doby její nejhorší výsledek.

AfD v severoněmecké zemi bodovala zejména svojí protimigrační rétorikou. Právě migrace byla na rozdíl od zemské problematiky hlavním tématem volebního souboje, a to navzdory tomu, že v bývalé východoněmecké zemi žije uprchlíků jen minimum.

Zisky a ztráty jednotlivých stran v zemských volbách v Meklenbursku - Předním Pomořansku, velké strany ztrácely, značně posílila AfD. 

Pokud se odhady potvrdí, bude to pro CDU, kterou dost možná čekají těžké politické otřesy, dosud nejhorší volební výsledek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Pro AfD by šlo naopak o druhý nejlepší zemský výsledek v její historii.

Do zemského sněmu by se měla dostat ještě oslabená Levice s 12,9 procenta hlasů. Zelení s 4,9 procenta se pohybují na hranici vstupu do parlamentu. Z toho nejspíš naopak odejde krajně pravicová Národnědemokratická strana (NPD), jejíž voliči podle pozorovatelů přešli z části k Alternativě pro Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám