Hlavní obsah

Turecko už neplní část dohody o migrantech, stáhlo své policisty z Řecka

Ankara

List The Guardian ve čtvrtek s odvoláním na OSN upozornil, že dohoda Turecka s EU o migraci už není plněna, Ankara totiž stáhla z řeckých ostrovů své policisty a nevrátila je tam. Proto nemohou probíhat deportace zadržených běženců. Evropský komisař pro migraci Dmitris Avramopulos v Ankaře řekl, že bezvízový styk pro turecké občany zatím nelze zavést, Turecko však podle něj pokročilo v plnění podmínek pro zrušení víz.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Migranti v řecké Morii

Článek

Na stažení tureckých styčných důstojníků upozornil vysoký komisař OSN (UNHCR) pro uprchlíky Vincent Cochotel. „De facto jsou některé aspekty dohody opuštěny,“ řekl Cochotel, který na problém upozornil už během srpna. Policisté byli staženi po neúspěšném pokusu o puč v Turecku.

„Nejsou zpátky. Řecká policie a Frontex obnovily své kontakty s tureckou stranou, ale údaje se pořád mění, takže nevíme, kdy spolupráce začne,“ řekl Cochotel a zdůraznil, že po pokusu o převrat nastal chaos v řadě tureckých organizací a komunikace i spolupráce skončily.

UNHCR také podle Cochotela ztratila přístup do dvou hlavních středisek, kam v Turecku umísťují deportované, což vyvolává obavy o jejich další budoucnost. UNHCR dohodu EU s Tureckem kritizovala jako nehumánní.

Turecko hrozí vypovězením dohody

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik na tiskové konferenci po jednání s eurokomisařem pro migraci a vnitřní záležitosti Dmitrem Avramopulem znovu pohrozil, že pokud Ankara nedostane bezvízový styk pro své občany, vypoví dohodu, kterou s ní Brusel uzavřel v březnu, aby zastavil příliv migrantů z Turecka na řecké ostrovy.

Turecko podle něj své povinnosti vyplývající z dohody plní. V rámci dohody mají Turci dostat tři miliardy eur pomoci na uprchlíky.

Avramopulos přitom uznal, že Turecko učinilo významné pokroky v plnění podmínek pro zavedení bezvízového styku s Evropskou unií. Zatím to ale ke zrušení víz pro turecké občany nestačí.

EU je připravena pomoci

Evropská unie je připravena pomoci Turecku s plněním zbylých detailů dohody o liberalizaci vízového styku, uvedl Avramopulos. Kdy by k ní mohlo dojít, ale neuvedl.

Kromě Avramopulose bude ve čtvrtek s tureckými představiteli jednat také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Příští týden by ke zlepšení napjatých vztahů mezi Ankarou a evropským blokem měla přispět návštěva vysoké představitelky EU pro zahraniční věci Federiky Mogheriniové a komisaře pro evropskou sousedskou politiku a rozšíření Johannese Hahna.

Reklama

Výběr článků

Načítám