Hlavní obsah

Zdevastované Amatrice mají pomoci špagety

Právo, mcm

K neobvyklému daru vyzval podle britského listu The Guardian potravinový bloger italské restaurace v zemi i ve světě. Paolo Campana je požádal, aby na pomoc obětem středečního zemětřesení daly dvě eura (54 korun) z každé porce špaget, připravené způsobem, který proslavil městečko Amatrice. Tato obec byla spolu s řadou dalších zemětřesením zničena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky ve městě AmatriceVideo: Reuters

 
Článek

Campana pak řekl televizi CNN, že již více než šest stovek italských restaurací slíbilo dávat dvě eura z každých spaghetti all’Amatriciana, které se v nich budou servírovat. Nyní zaznívají výzvy, aby se k iniciativě připojily všechny restaurace, které servírují špagety.

Do charitativní akce se zapojil i známý britský šéfkuchař Jamie Oliver. Oznámil, že z každé porce odvede dvě libry (63 korun). Severoitalský Turín se podle agentury DPA zase rozhodl uspořádat v neděli festival se špagetami all'Amatriciana. I výtěžek z tohoto festivalu půjde na pomoc oblastem postiženým zemětřesením.

Foto: Vigili del Fuoco, Reuters

Zvonice mezi zřícenými domy ve středoitalské obci Amatrice

V Amatrice se měl o víkendu konat padesátý ročník potravinového festivalu, letos zaměřený právě na zdejší proslulé spaghetti all’Amatriciana. K tomuto jídlu patří tomatová omáčka s guanciale, což je salám z prasečích líček nebo masa z čelistí. Tradice pokrmu sahá až do 18. století.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám