Hlavní obsah

Z trosek po zemětřesení v Itálii zachránili osmiletou dívku

• Aktualizováno

Osmiletou dívku záchranáři vytáhli ve středu večer z trosek po zemětřesení ve střední Itálii. Podařilo se ji zachránit ve městečku Pescara del Tronto, které je jedním ze tří nejhůře zasažených ranními otřesy.

Foto: Sandro Perozzi, ČTK/AP

Zničené italské město Pescara del Tronto, kde byla pod troskami nalezena živá holčička.

Článek

Dívku se podařilo vytáhnout z trosek za soumraku. Pod sutinami byla zhruba sedmnáct hodin. „Je naživu,“ křičely podle britského Guardianu dvě ženy, které tu zprávu běžely poničenou ulicí města sdělit ostatním. Práci záchranných týmů odměnil potlesk.

Šéf zasahujících hasičů Danilo Dionesei potvrdil, že holčička je živá a odvezli ji na ošetření do nemocnice. O jejím stavu neuvedl žádné podrobnosti.

Záchranáři stále pátrají po možných přeživších. Z trosek už mnoho živých lidí vyprostili. Pro některé ale už bylo pozdě, jak se ukázalo ve městě Amatrice, kde bylo slyšet malého chlapce, jak pod troskami volá o pomoc.

Záchranáře se mu sice podařilo k sobě nasměrovat, ale když se k němu nakonec dostali, byl už mrtvý, uvedla agentura ANSA. Dítěti, jehož hlas postupem času slábl, bylo 11 let.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana muže, který strávil devět hodin zasypaný troskami

Itálii ve středu zasáhla série víc než 200 otřesů, přičemž dvě z prvních zemětřesení překročila sílu pět stupňů, informovala italská civilní ochrana.

První otřesy zaznamenané ve 03:36 SELČ, kdy se zastavily hodiny na věži v těžce postiženém městečku Amatrice, byly nejsilnější - dosáhly šesti stupňů. Zhruba o hodinu později další otřesy měly intenzitu 5,3 stupně.

Intenzita dalších šesti zemětřesení se podle civilní obrany pohybovala mezi čtyřmi a pěti stupni a kolem 70 mezi třemi a čtyřmi stupni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký pohled na zdevastované město AmatriceVideo: AP

Zemětřesení si vyžádalo nejméně 120 mrtvých, oznámil ve středu večer premiér Matteo Renzi, který oblasti postižené katastrofou navštívil. [celá zpráva]

Podle civilní ochrany utrpělo zhruba 270 lidí různě těžká zranění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám