Hlavní obsah

Ukrajina stíhá ruského ministra obrany a chystá se obvinit Putina s Medvěděvem

– Kyjev

Ukrajinská generální prokuratura stíhá dvě desítky ruských představitelů včetně ministra obrany Sergeje Šojgua a nejvyšších velitelů armády. Jsou podezřelí z útoků na národní bezpečnost Ukrajiny. Podle generálního prokurátora se chystají také obvinění prezidenta Vladimira Putina a premiéra Dmitrije Medvěděva.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Zatykače byly vydány už před dvěma týdny, ale ukrajinská strana o nich informovala teprve nyní. Mezi obviněnými kromě ministra obrany Šojgua figurují i náčelník generálního štábu armády Valerij Gerasimov, Putinův poradce Sergej Glazjev či velitel černomořské flotily Alexandr Vitko.

Podle generálního prokurátora Jurije Lucenka jsou podezřelí, že „se dopustili závažných zločinů vůči ukrajinské národní bezpečnosti, ohrozili veřejnou bezpečnost, mír a porušili mezinárodní právo“.

Ukrajinská strana viní ruské vojenské zástupce ze smrti více než 2000 svých vojáků a připisuje jim odpovědnost za válečné škody ve výši 1,3 biliónu hřiven (zhruba 1,2 biliónu korun).

Lucenko na pondělní tiskové konferenci potvrdil, že se také chystají obvinění prezidenta Putina a předsedy vlády Medvěděva. Moskva, která před dvěma lety anketovala Krym a podle Kyjeva podporovala povstalce na východě Ukrajiny, obvinění odmítá. Šéf ruské správy na Krymu Sergej Aksjonov, který je také mezi obviněnými, je před nedávnem označil za „klauniádu“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám