Hlavní obsah

Evangelický farář se zastal gayů, okamžitě přišel o místo

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská evangelická církev ukončila pracovní poměr s mladým farářem za to, že se zastal homosexuálů a hájil jejich právo na uzavření manželství. Faráři Jakubovi Pavlúsovi nepomohla ani podpora veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vedení církve uvedlo, že názory duchovního jsou v rozporu s věroukou evangelické církve a že manželstvím je svazek mezi mužem a ženou.

Pavlús působil ve městě Turany u Martina, ale o uplynulém víkendu se musel s věřícími rozloučit a je nezaměstnaný. Jako začínající duchovní totiž uzavřel pracovní smlouvu na dva roky a ta mu právě vypršela.

Podpora lidí ho nezachránila

K prodloužení smlouvy mu nepomohla ani podpora věřících a veřejnosti. Lidé podepisovali otevřený dopis, v němž žádali setrvání faráře ve městě. Zorganizovali rovněž finanční sbírku na pomoc Pavlúsově rodině. Shromáždili 2000 eur (54 tisíc Kč).

„Vůbec jsem to nečekal. Jsem opravdu vděčný, moc nám to pomůže,“ reagoval Pavlús. Manželka duchovního totiž letos porodila dvojčata a rodina se nyní dostala do nejisté finanční situace.

Bývalý Pavlúsův spolužák Martin Kováč označil postup církve za „nekřesťanský“. „Museli se odstěhovat z fary a musí si hledat nový příjem,“ uvedl.

K evangelické církvi se na Slovensku hlásí téměř 320 tisíc věřících, čímž je tato církev druhou největší v zemi. Většina Slováků se hlásí ke katolické církvi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám