Hlavní obsah

Atentátníkem na svatbě v Turecku bylo dítě, tvrdí Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Sobotní sebevražedný atentát na kurdské svatbě v jižním Turecku spáchalo dítě ve věku dvanácti až čtrnácti let. Novináře o tom informoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční záběry bezprostředně po útoku na tureckou svatbuVideo: Reuters

 
Článek

„Teroristovi, který se vyhodil do povětří v Gaziantepu, bylo přibližně 12 až 14 let,” řekl v televizi. K útoku se dosud žádné uskupení nepřihlásilo, Erdogan již dříve prohlásil, že za masakrem, při němž přišlo o život 51 lidí, nejspíš stojí Islámský stát.

Útok se odehrál ve městě Gaziantep, které leží zhruba 65 kilometrů od syrských hranic. Svatba probíhala pod širým nebem a atentátník se odpálil ve chvíli, kdy svatebčané tančili.

„Oslava už se chýlila ke konci, když najednou přišel velký výbuch přímo v davu lidí, kteří tancovali. Všude kolem byla krev a části těl,“ řekl BBC pětadvacetiletý svědek masakru Veli Can.

Pachatel na místě zabil nejméně 51 lidí, zraněno bylo 69 dalších. Sedmnáct lidí zůstává ve vážném stavu. [celá zpráva]

Erdogan řadí mezi teroristy i Gülena

Erdogan v prohlášení uvedl, že nedělá "žádný rozdíl" mezi kazatelem v exilu Fethullahem Gülenem, kterého viní z nepovedeného pokusu o převrat v Turecku z půlky července, kurdskými povstalci a IS coby "pravděpodobným strůjcem atentátu v Gaziantepu".

"Naše země, náš národ mohou jen zopakovat jediné poselství těm, kteří na nás útočí: Prohrajete!" zdůraznil podle ČTK prezident.

Turecko v poslední době čelí množícím se teroristickým útokům, a to jak ze strany Islámského státu, tak kurdských milicí. Poslední atentát Islámského státu na letišti v Istanbulu připravil o život 40 lidí. [celá zpráva]

Džihádisté v severní Sýrii ztrácejí území a jsou nuceni ustupovat před protiteroristickou koalicí, jejíž součástí jsou i milice kurdských pešmergů. Pokud se ukáže, že za nedělním útokem skutečně stál Islámský stát, může to být interpretováno forma odplaty.

Atentát odsoudily USA, Rusko i Německo

"Oběťmi zbabělého a zrádného útoku se opět stali nevinní muži, ženy a děti. Co nejdůrazněji tento útok odsuzuji," reagovala na sobotní atentát německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž je Německo myšlenkami s oběťmi a jejich rodinami. Zároveň popřála desítkám zraněných co nejrychlejší uzdravení.

"Stojíme za svým spojencem, Tureckem, a slibujeme úzkou spolupráci v úsilí o porážku terorismu," přidal se americký velvyslanec v Turecku.

Ruský prezident Vladimir Putin zopakoval v telegramu svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi svou podporu spolupráci ve společném boji proti terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám