Hlavní obsah

Pacientka po rutinní operaci zemřela, tak lékař vrátil rodině všimné

– Budapešť
Právo, ivi

V Maďarsku zemřela po rutinní operaci 64letá Rozália, její lékař uznal, že se zákrok nepovedl a vrátil udiveným pozůstalým všimné ve výši 50 tisíc forintů, tedy v přepočtu asi 4 500 korun. Ve středu o tom informoval deník Blikk.

Foto: Profimedia.cz

Průběh první transplantace dělohy v Česku ze dne 30. dubna 2016

Článek

List uvedl, že ženu hospitalizovali loni začátkem prosince a podrobila se blíže nespecifikované rutinní operaci. Lékaři při zákroku poškodili tepnu a prořízli žlučovod. Dvacet dnů po operaci žena zemřela. Blikk neuvedl, v které nemocnici se případ odehrál.

„Mámu operovali osmého prosince. Den před tím jsme navštívili lékaře a odevzdali jsme mu padesát tisíc forintů. Další peníze jsme chtěli dát lékaři po operaci, k tomu však už nedošlo,” uvedla dcera zemřelé.

Peníze dávejte až po operaci, vyzvala komora

Rodina zažila překvapení, když několik týdnů po smrti Rozálie dostala poštovní poukázku na částku 50 tisíc forintů odeslanou lékařem. Právník László Ábrahám považuje postup lékaře za korektní. „Lékař tím uznal, že v průběhu operace došlo k pochybení,” upozornil právník. Vedení nemocnice se k případu nechtělo vyjádřit, ale zahájilo vyšetřování celého případu.

Maďarská lékařská komora v této souvislosti konstatovala, že případná pozornost nesmí ovlivnit kvalitu zdravotnické péče. „Lékař musí přistupovat k pacientovi stejně v případě, že pozornost dostane, či nikoliv. Lékař může přijmout pozornost pouze dodatečně a na základě vlastního rozhodnutí pacienta,“ uvedla komora.

Reklama

Výběr článků

Načítám