Hlavní obsah

Tour de Franz. Papež František dostal od poutníků z Olomouce cyklistický dres

Symbolickým předáním cyklistického dresu s nápisem Tour de Franz papeži Františkovi završili ve středu svou cestu poutníci, kteří se za papežem vydali před třemi týdny na kolech z Olomouce. S Františkem se setkali během generální audience, kvůli které urazili na kolech v bílo-žluto-růžových cyklistických trikotech 1 500 kilometrů.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František

Článek

Vzácného setkání s hlavou katolické církve docílili rodiče jedné těžce postižené dívky. Svou cestou chtěli upozornit na náročné postavení rodin, které se starají o děti s neurologickými onemocněními.

"Nevím, zda ten pocit dokážu v tuto chvíli vyjádřit. Ze mě nyní všechno spadlo a chci tři dny spát. Je to obrovská euforie a na druhou stranu strašná únava," řekl organizátor akce Vlastimil Blaťák, který je zároveň otcem postižené pětileté Lucie, kvůli které cestu podnikl.

Postižená dívka se ale setkání kvůli svému zdravotnímu stavu zúčastnit nemohla.

"Viděli jsme se s papežem osobně, předali jsme mu cyklistický dres," uvedl Blaťák.

Cestou chtěl hlavní organizátor akce upozornit na potřeby a potíže rodin neurologicky nemocných dětí jak po stránce zdravotní, sociální, ale i finanční, kdy po nákupu všech pojišťovnou neproplácených pomůcek nemají rodiny prý často co jíst. Poutí chtěli účastníci akce především vyzvat ke změně sociálního systému.

„Cesta splnila účel”

Podle Blaťáka měla cesta smysl. "Jsem s pomocí ambasády v kontaktu s lidmi ve Vatikánu, kteří mají na starosti tyto sociální věci. Velice živě se o tento problém zajímají, jsme spolu v kontaktu a v kontaktu budeme i nadále. Po této linii si myslím, že cesta splnila svůj účel a cíl," doplnil Blaťák.

Cyklistický peloton vyrazil na cestu do Říma 20. července z olomouckého Horního náměstí. Na cestu jim požehnal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Přes Brno a Znojmo zamířili do Lince, v Alpách museli pokořit několik horských sedel, z nichž nejvyšší je ve výšce přes 2 300 metrů nad mořem. Cyklisté následně pokračovali přes Villach a Benátky do Říma. V několika etapách ujeli za den až stokilometrové vzdálenosti, v Rakousku odolávali dešťům, kdy zvládli ujet i 55 kilometrů v lijáku.

Lucie, kvůli níž se cesta konala, se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010 s poškozeným mozkem. Podle rodičů za její stav může špatně vedený porod. Sporem mezi rodiči a nemocnicí se loni začal zabývat olomoucký soud, závěru se ale zatím nedobral. Případ odročil loni v dubnu kvůli vypracování revizního posudku, nové jednání dosud nebylo stanoveno.

Reklama

Výběr článků

Načítám