Hlavní obsah

Děti na Sibiři se nakazily antraxem, když vlastními zuby tahaly žíly z mrtvých sobů

Moskva

Sibiřské děti se na Jamalském ostrově nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly vlastními zuby žíly potřebné pro výrobu nití. V Moskvě to v úterý prohlásila předsedkyně inspekční služby Rospotrebnadzor Anna Popovová. Kvůli údajné staleté tradici se na severozápadě Sibiře nakazilo smrtelně nebezpečnou nemocí 70 lidí, jeden dvanáctiletý chlapec zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bakterie sněti slezinné (antraxu) se na Jamalu rozšířil mezi početnými stády polárních sobů v důsledku neobvykle teplého počasí, ale i kvůli zrušení povinné vakcinace zvěře. Gubernátor Jamalskoněneckého autonomního okruhu Dmitrij Kobylkin dnes přiznal, že důvodem je i "nezkušenost mladého pokolení kočovníků".

Z uhynulé zvěře děti vytahovaly žíly a pomáhaly si přitom vlastními zuby. Někteří kočovníci prý požívali tepelně nezpracované sobí maso.

V roce 2007 byla podle Kobylkina povinná vakcinace sobů na Jamalu zrušena, protože podle vědců se v tvrdých podmínkách severské tundry antrax nemůže rozšířit. Jamal má v Rusku největší stádo sobů čítající 700 000 kusů.

Antrax se vyskytuje v plicní, střevní a kožní formě. Bakterie se staly surovinou pro výrobu biologických zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám