Hlavní obsah

Vraha francouzského kněze stíhali kvůli terorismu, dvakrát vyrazil do Sýrie

– Paříž • Aktualizováno

Vrahem 86letého kněze v kostele ve francouzském Saint-Étienne-du-Rouvray byl 19letý Adel Kermiche. Mladík byl obviněn z napojení na teroristy a byl stíhaný na svobodě. Policie ho sice monitorovala prostřednictvím elektronického náramku, ale v dopoledních hodinách se směl pohybovat mimo své bydliště. Podle sousedů vyhrožoval, že zaútočí v kostele.

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche na archivním snímku

Článek

„Osoba, která provedla tento odporný čin, je známá a nejméně rok a půl ji sledovala policie,“ potvrdil už během dne předák muslimské komunity Mohammed Karabila a dodal, že se útočník v minulosti pokoušel dostat do válečné Sýrie.

Zdroj blízký vyšetřování pak agentuře AFP řekl, že mladík se vydal do Sýrie hned dvakrát. Poprvé ho zadrželi s falešnými doklady v Německu, když mu ještě nebylo 18 let, podruhé cestoval přes Švýcarsko a zastavili ho až v Turecku, odkud putoval zpět.

Byl obviněn z napojení na teroristy, ale od března ho stíhali na svobodě. Nosil elektronický náramek a měl dovoleno pohybovat se v době od 8:30 do 12:30 mimo svůj domov ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray. S komplicem, o kterém dosud není nic známo, zaútočil v kostele při ranní mši.

Podle prokurátora Françoise Molinse byla dvojice ozbrojena nožem, ale také střelnou zbraní. Podle serveru Le Figaro ale byla nefunkční. Jeden z nich měl u sebe i falešnou nálož. Molins potvrdil, že padl výkřik Alláhu akbar.

Foto: Farnost Saint-Etienne, Reuters

Kněz Jacques Hamel na archivním snímku.

Foto: Boris Maslard, Reuters

Prezident François Hollande hovoří s místními obyvateli.

Kermiche, který bydlel u rodičů, podle výpovědi sousedů vyhrožoval, že v kostele zaútočí, uvedla agentura AFP.

„Věděl jsem, že chce do Sýrie,“ řekl jeden ze sousedů, který dodal, že se Kermich nikdy neukázal v místní mešitě.

Server listu Daily Mail napsal, že to byl právě Kermiche, kdo podřízl hrdlo knězi. Jeho kumpán, který údajně také žil v Saint-Étienne-du-Rouvray, čin natáčel. Útočníci pořezali také jednu jeptišku, která v nemocnici bojuje o život. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Brutální útok, k němuž se přihlásil Islámský stát, odsoudil prezident François Hollande, který kvůli němu znovu zrušil plánovanou návštěvu Prahy. [celá zpráva]

Podle něj nebyla ještě nikdy islamistická hrozba v Evropě tak velká. „Zaútočit na církev, zabít kněze, to je hanobení republiky,“ prohlásil Hollande. Přesto vyzval Francouze, aby se nenechali zastrašit a zůstali jednotní.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Policie odvádí zadrženého mladíka, údajně vrahova bratra.

Policie v úterý v souvislosti s útokem zadržela 17letého muže. Podle některých jde o bratra zmiňovaného Kermiche, podle jiných je to bratr jiného muže, který odešel bojovat do Sýrie. Média uvádějí jeho iniciály H. B.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám