Hlavní obsah

Německá kriminálka dostala 410 udání na teroristy mezi migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) dostal 410 udání na žadatele o azyl kvůli podezření z terorismu. V 60 případech kriminalisté zahájili formální vyšetřování, napsal v pondělí list Osnabrücker Neue Zeitung s odvoláním na BKA.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Němečtí policisté u Braniborské brány v Berlíně

Článek

”Vzhledem k pokračující migraci do Německa musíme předpokládat, že mezi běženci mohou být aktivní či bývalí členové, podporovatelé a sympatizanti teroristických organizací či islamističtí váleční zločinci,” uvedl německý Spolkový kriminální úřad.

Počet podezření na terorismus stále roste. Ještě v lednu BKA informoval o 244 udáních, v květnu pak o 369 a nyní je jich už 410. Vzrostl také počet případů, které kriminalisté na základě udání nakonec skutečně začali vyšetřovat. Za celý loňský rok jich bylo 19, v květnu už 40 a nyní jich BKA eviduje šedesát.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Policie ale v současné době nemá žádné konkrétní důkazy, že by se v zemi plánoval nějaký útok. Německé ministerstvo vnitra nicméně v pondělí varovalo před trvající hrozbou. „Už nějakou dobu je vysoká a nic se na tom nemění,” uvedl mluvčí ministerstva Tobias Plate.

Ministr vnitra Thomas de Maiziere ale současně podotkl, že by bylo špatné obviňovat generálně všechny běžence, „i když se vyšetřují jednotlivé případy“. Ministr také vyzval k lepší ochraně hranic, aniž by se přitom běžencům bránilo do země přicházet „v rozumných počtech“.

Vládní mluvčí Ulrike Demmerová nicméně upozornila, že za většinou posledních teroristických útoků v Evropě nebyli běženci.

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 miliónu migrantů, velká část z nich byla ze Sýrie a z Afghánistánu, letos zde podalo žádost o azyl přes 300 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám