Hlavní obsah

Vrah z Nice měl komplice, masakr připravoval několik měsíců

Nice

Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který před týdnem záměrně najel s kamiónem do davu lidí a 84 jich zabil, měl komplice. Novinářům to ve čtvrtek řekl francouzský prokurátor Francois Molins, který má na starosti vyšetřování terorismu. Ve vazbě skončilo pět lidí.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a Profimedia.cz

Atentát v Nice

Článek

Všem pěti bylo podle prokurátora Francoise Molinse ve čtvrtek sděleno obvinění z terorismu, protože jednatřicetiletému Tunisanovi blíže nespecifikovaným způsobem pomáhali.

Bouhlel spolu s dalšími podezřelými podle vyšetřovatelů teroristický útok na jihu Francie připravoval celé měsíce. Ze snímků a historie vyhledávání v útočníkově mobilu vyplývá, že se na masakr na Promenade des Anglais připravoval minimálně od minulého roku.

Podle prokurátora si atentátník v uplynulém roce téměř 1300krát telefonoval s jedním z pětice zadržených. V telefonu útočníka se také našla textová zpráva od tohoto člověka se zněním "Nejsem Charlie, jsem rád, že se Alláhovi vojáci vrátili, aby dokončili práci."

Věta "Jsem Charlie" (Je suis Charlie) byla hojně užívaná po loňském teroristickém útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo jako vyjádření solidarity s oběťmi a odsouzení atentátu.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Prokurátor Francois Molins rovněž řekl, že ve sklepě jednoho ze zadržených policie objevila útočnou pušku kalašnikov. Vyšetřovatelé zatím nevědí, za jakým účelem podezřelý zbraň držel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám