Hlavní obsah

Byl to normální kluk, nebyl náboženský fanatik, tvrdí sousedé o útočníkovi z Nice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzská policie zadržela čtyři muže, kteří jsou z okruhu Mohameda Lahouaieje Bouhlela, pachatele čtvrtečního atentátu v jihofrancouzské Nice. Po oslavách francouzského státního svátku najel nákladním vozem do davu lidí. Krveprolití si vyžádalo 84 mrtvých a 50 zraněných. K útoku se v sobotu přihlásila radikální organizace Islámský stát. Podle známých a příbuzných nechodil Bouhlel do mešity a náboženství mu nic neříkalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté odvádějí jednoho ze zadržených v souvislosti s útokem v NiceVideo: Reuters

 
Článek

Totožnost zadržených zatím není jasná. Jeden byl zatčen v pátek, další tři v sobotu ráno. Ve vazbě stále zůstává Bouhlelova bývalá manželka, která byla zadržena také v pátek.

Foto: Tarubi Wahid Mosta, Reuters

Promenáda Angličanů v Nice, kde útočník zabil při jízdě nákladním autem přes osmdesát lidí. Snímek z pátečního rána

Bouhlel pocházel z Tuniska, ale ve Francii žil dlouho legálně. Sousedé, známí a příbuzní z Bouhlelova rodiště Msaken, které leží nedaleko Súsy, jsou z jeho činu v šoku.

Foto: Eric Gaillard

V davu bylo mnoho rodin s dětmi.

Ze svého rodiště odjel v roce 2005 a naposledy se sem vrátil na svatbu sestry před čtyřmi lety, uvádějí jeho známí. Ačkoliv byl tento 31letý muž francouzské policii známý kvůli výhrůžkám, násilí a krádežím, Tunisku si ho příbuzní a sousedé pamatují jako sportovního, odměřeného mladíka, který se nezajímal o náboženství.

"Mohamed byl naprosto normální kluk," řekl jeho bratranec Hamádí Bouhlel. "Pravidelně sportoval, chodil do fitka a byl hrozně arogantní. Nebavil se s ostatníma klukama ze čtvrti," dodal.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odvážejí zraněné v Nice

Jeho bývalý soused, který se představil jen křestním jménem Mansúr, řekl, že Bouhlel nechodil do mešity a nemodlil se. "Je z velké, normální rodiny, nejsou to žádní extremisté, to vůbec ne. Jsou stejní jako my ostatní," dodal.

Útočníkův synovec Ibrahim Bouhlel tvrdil, že jeho strýc nikdy neměl potíže s penězi a před několika dny údajně příbuzným řekl, že plánuje zajet si do Tuniska na velkou rodinnou oslavu.

Bývalá francouzská kolonie Tunisko se potýká s islámským extremismem od povstání v roce 2011, které svrhlo režim Zína Abidína bin Alího. Mnoho mladých Tunisanů poté odešlo bojovat do dalších zemí. Bouhlel ovšem nepatřil mezi ty, koho by francouzské nebo tuniské úřady podezíraly z radikalizace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám