Hlavní obsah

Rošáda v britské vládě: diplomacii bude šéfovat bojovník proti EU Johnson

– Londýn • Aktualizováno

Exstarosta Londýna Boris Johnson a hlavní tvář kampaně za vystoupení Velké Británie z EU povede britskou diplomacii. Ve funkci ministra zahraničí nahradil Philipa Hammonda, který ve vládě nové premiérky Theresy Mayové převzal další klíčový post - ministra financí. Vláda současně zřídila nový úřad pro vyjednávání o brexitu. Také ten povede euroskeptik.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Boris Johnson

Článek

Johnson se po jednání s Mayovou okamžitě vydal do blízkého sídla ministerstva zahraničí.

Bývalý starosta Londýna byl hlavním zastáncem kampaně konzervativců za vystoupení Británie z EU. Po referendu, které skončilo výsledkem, o který usiloval, ale oznámil, že po odstupujícím premiérovi Davidu Cameronovi, vůči němuž se vymezoval, nebude usilovat o jeho post předsedy Konzervativní strany a šéfa vlády.

Foto: Peter Nicholls/Files, Reuters

Philip Hammond převzal resort financí a stěhuje se do Downing Street č. 11.

Pro brexit zřídili úřad

Jako první dorazil za nově jmenovanou premiérkou Mayovou do Downing Street 10 Philip Hammond, Johnson přijel hned po něm. Následovala série oznámení a okamžitých oficiálních potvrzení nových ministrů královnou Alžbětou II.

Jen pár minut poté, co Boris Johnson opustil Downing Street č. 10, vydal Buckinghamský palác oznámení, že královna Alžběta II. jeho jmenování ministrem zahraničí schválila.

Nejprve rezignoval dosavadní ministr financí a Cameronova pravá ruka George Osborne, následovaly další demise a nová jmenování. Následnicí Mayové v resortu vnitra se stala dosavadní ministryně pro energetiku Amber Ruddová, obranu dál povede Michael Fallon. Exministr obrany Liam Fox zase stanul v čele nově zřízeného ministerstva pro mezinárodní obchod.

David Davis, někdejší předseda konzervativců a také ministr pro evropské záležitosti, bude řídit další důležitý a nově vzniklý úřad - ministerstvo pro vyjednávání o brexitu. Davis je stejně jako Johnson euroskeptik.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson byl hlavní tváří kampaně Leave.

Reklama

Související články

Britská vláda odmítla nové referendum

Britská vláda odmítla internetovou petici, ve které 4,1 miliónu lidí požaduje vypsání nového referenda o setrvání země v Evropské unii. V sobotu o tom...

Výběr článků

Načítám