Hlavní obsah

Švédská policie řeší desítky sexuálních napadení na hudebních festivalech

Stockholm

Více než 40 hlášení o sexuálním napadání a znásilnění na dvou hudebních festivalech vyšetřuje policie ve Švédsku. Nejmladší oběti je 12 let. Zatím není jasné, kdo byli útočníci, policie identifikovala sedm podezřelých.

Foto: TT News Agency/Izabelle Nordfjell, Reuters

Švédská policistka na festivale Bravalla

Článek

Zatímco z víkendového festivalu v Karlstadu dostala policie 32 oznámení o osahávání a sexuálním napadení, z oblíbeného třídenního festivalu Bravalla v Norrköppingu je jich hlášeno 12 a k tomu pět znásilnění.

Nejmladší oběti je 12 let, dívka byla návštěvnicí prvně jmenovaného festivalu.

Policie uvedla, že dosud identifikovala sedm podezřelých. S odkazem na probíhající vyšetřování však neupřesnila, o koho se jedná, pouze poznamenala, že se jedná o mladé muže. Některé dívky vypověděly, že se na ně zezadu tiskli a osahávali je mladíci, kteří byli ve skupinách. Dívky uvedly, že tito mladíci vyhlíželi cize.

Premiér slíbil zakročit

Na Bravalle letos zahráli například němečtí Rammstein či britská kapela Mumford & Sons. Ti už na Twitteru oznámili, že je incidenty naprosto znechutily a oni ve Švédsku nebudou vystupovat, dokud takové útoky neustanou.

Premiér Stefan Löfven případy označil za „zcela nepřijatelné“ a slíbil zpřísnění zákona postihující pachatele sexuálních trestných činů.

Sexuální napadání se objevilo při hudebních produkcích ve Švédsku už loni. Policie pak čelila obviňování, že se tyto případy v době uprchlické vlny snažila zatajit.

Reklama

Výběr článků

Načítám