Hlavní obsah

Většině Němců se nelíbí rozmístění jednotek NATO v Polsku a Pobaltí

Berlín

Plán rozmístění čtyř mezinárodních praporů Severoatlantické aliance v Polsku a ve třech pobaltských zemích má u Němců jen minimální podporu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění provedeného agenturou YouGov. Varování německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera před hrocením vztahů s Ruskem „řinčením zbraní” podpořilo 64 procent dotázaných.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

Podporu plánovanému rozmístění německých vojáků na východní hranici Severoatlantické aliance podpořilo v průzkumu jen devět procent dotázaných Němců. Pouze 16 procent respondentů považuje za vhodnou účast německých vojáků na vojenských cvičeních ve středovýchodní Evropě, jakým byla třeba nedávno skončená Anakonda v Polsku. Vyslání bojových letounů k ochraně vzdušného prostoru Pobaltí považuje za správné 20 procent dotázaných.

Německý ministr zahraničí Steinmeier před časem varoval před hrocením situace na východě Evropy "řinčením zbraní a válečným štvaním". Vysloužil si tím kritiku nejen od křesťanskodemokratických koaličních partnerů, ale i od členských zemí NATO na východě Evropy.

Téměř dvě třetiny respondentů v průzkumu YouGov ale Steinmeierova slova o válečném štváčství NATO podpořily. Zcela je odmítlo jen 16 procent dotázaných. Vojenský zásah Ruska proti pobaltským státům - stejně jako před dvěma lety proti ukrajinskému Krymu - přitom nevylučuje 49 procent dotázaných Němců. Asi třetina se jich domnívá, že takový scénář nenastane.

Vyslání čtyř mezinárodních praporů na východní hranice aliance by členské země NATO měly schválit na svém varšavském summitu, který se bude konat 8. a 9. července. Německo by se na misi mělo podílet několika stovkami vojáků a mělo by vést prapor v Litvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám