Hlavní obsah

Dánové migrantům poprvé zabavili majetek

– Kodaň

Dánská policie poprvé zabavila cennosti migrantům podle zpřísněného azylového zákona, který vstoupil v platnost před pěti měsíci. Pětice Íránců, která byla zatčena s falešnými pasy na letišti v Kodani, měla u sebe v přepočtu téměř půl miliónu korun. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kodaňské letiště. Ilustrační foto

Článek

Nový zákon o konfiskaci majetku, který vyvolal kritiky ze strany obhájců lidských práv, umožňuje dánským úřadům odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10 tisíc dánských korun (36 tisíc korun) v rámci spoluúčasti na financování péče.

Policejní mluvčí Per Fiig uvedl, že policie objevila v úterý na kodaňském letišti u dvou mužů a tří žen íránské národnosti dolary a eura v celkové hodnotě 129 600 dánských korun (470 tisíc korun). Migranti, kterým je mezi 26 a 35 roky a kteří cestovali s padělanými pasy, okamžitě požádali o azyl, dodal Fiig.

Cílem zákona, který umožňuje zabavovat cennosti běžencům, je nejen pomoc při financování jejich pobytu v zemi, ale také snaha snížit zájem uprchlíků o Dánsko.

V zemi loni požádalo o azyl 21 300 lidí. Dánsko tak v přepočtu na počet obyvatel patří k evropským zemím, kam míří nejvíce běženců.

Jako za nacismu, bouří se kritici

Podle zákona si migranti přicházející do Dánska mohou ponechat kromě 10 tisíc dánských korun také všechny věci, k nimž mají zvláštní citový vztah: snubní a zásnubní prsteny, rodinné portréty či vyznamenání.

Odpůrci považují toto opatření za ponižující a přirovnávají ho k zabavování židovského majetku za druhé světové války.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám