Hlavní obsah

Italové vyzvedli loď, která se potopila i se stovkami migrantů v útrobách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italské námořnictvo ve středu vyzdvihlo ze dna Středozemního moře loď, která se loni potopila u pobřeží Sicílie. Plavidlo vezlo stovky migrantů a odhaduje se, že 700 až 800 z nich nepřežilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálie vyzvedla ze dna Středozemního moře loď, na které se podle odhadů loni utopilo až 800 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Loď ležela v hloubce 370 metrů. Vrak byl umístěn do chladírny a bude převezen do přístavu, kde bude podroben zkoumání forenzních expertů, kteří se snaží identifikovat oběti.

Plavidlo s běženci se potopilo loni v noci 18. dubna. Byla to jedna z nejtragičtějších nehod ve Středozemním moři. Většina pasažérů se totiž nacházela v podpalubí a před potopením nestačili plavidlo opustit. Přesný počet obětí ale asi nebude nikdy znám. Přežilo jen 28 lidí.

Jak upozornila agentura AP, většina potopených lodí běženců zůstává nevyzdvižena, stejně jako oběti v nich. Vylovení vraku u Sicílie přislíbila Itálie bezprostředně po nehodě. Podle AP doufá, že postupně dojde k vytvoření sdíleného evropského registru, který pomůže oběti identifikovat.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď italského námořnictva Francesco Mimbelli připlouvá ke člunu s uprchlíky.

Námořnictvo zahájilo práce na vyzdvižení vraku už na jaře. Potápěči dosud vyzdvihli 169 těl nalezených v okolí vraku.

Do Evropy přes moře od začátku letošního roku podle Mezinárodní organizace pro migrace (IOM) dorazilo dalších 222 000 lidí. Řecko jich zaznamenalo téměř 160 000, Itálie více než 55 000. Téměř 3000 lidí plavbu nepřežilo anebo jsou vedeni jako pohřešovaní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám