Hlavní obsah

Cameron dorazil do Bruselu, summitu už se ale nezúčastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron dorazil v úterý do Bruselu, aby předákům členských zemí EU vysvětlil situaci po referendu ve své zemi. Cameron se nezúčastní středečního mimořádného summitu Unie, s jejími představiteli bude mluvit pouze před jeho zahájením a po společné večeři z Bruselu odletí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britský premiér Cameron se v Bruselu sešel s JunckeremVideo: Reuters

 
Článek

Jak upozornil dopisovatel stanice BBC Alex Forsyth, Cameron před referendem doufal, že na summit dorazí jako vítěz. Britští voliči ale v referendu rozhodli o vystoupení země z Unie,  tedy opačně, než očekával. Cameron proto ohlásil svoji rezignaci a upozornil, že o vystoupení by měl s EU jednat až jeho nástupce.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský premiér v demisi David Cameron s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem v Bruselu

Do té doby podle unijních představitelů žádná vyjednávání o brexitu nezačnou. Jednání začínají až aktivováním článku 50 smlouvy o fungování EU. K tomu dojde teprve ve chvíli, kdy Londýn formálně oznámí své rozhodnutí opustit Unii na Evropské radě. Zatím není jasné, kdy se tak stane a kdy tedy začne běžet lhůta pro dohodu o vystoupení. Smlouva tuto lhůtu stanovuje jako dvouletou. Lze ji prodloužit, ale s tím by musely souhlasit parlamenty ve všech členských zemích.

Cameron se po příjezdu do Bruselu nejprve setkal s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Šéf Evropské rady Donald Tusk na úvod summitu zopakoval, že Unie je připravena jednat třeba hned zítra, ale jedině pokud Británie formálním oznámením spustí článek 50. To se neočekává a Tusk uvedl, že další rozhovory o osudu EU by se mohly uskutečnit v září v Bratislavě. To proto, že Slovensko v pátek přebírá předsednictví v Evropské radě.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér David Cameron

Očekává se, že na nynějším summitu se budou probírat i další témata, například migrace.

Reklama

Související články

Cameron odchod z Evropské unie nespustí

Do příprav vyjednávání o odchodu Spojeného království z Evropské unie se plně zapojí i regionální vlády Skotska, Walesu a Severního Irska. V dolní komoře...

Agentura S&P vzala Británii špičkový rating

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří...

Výběr článků

Načítám