Hlavní obsah

Švédsko začne testovat běžence, aby zjistilo jejich věk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko zavádí testy na zjištění věku tisíců nezletilých běženců, kteří do země přišli. Napsal to tamní server The Local, podle něhož úřady přepokládají, že většina z nich svůj skutečný věk tají, aby si zajistili ve Švédsku azyl.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„To to jen záležitost azylového řízení, ale také bezpečnosti ubytování. Dospělí by měli bydlet s dospělými a děti by měly bydlet s dětmi, proto by se to mělo udělat co nejdříve,“ řekl v rozhlase švédské ministr pro migraci Morgan Johansson.

Podle imigračních úřadů by lékařské testy na zjištění věku mělo letos a příští rok podstoupit více než 18 000 chlapců a dívek.

Úřady se totiž domnívají, že často lžou o svém věku, aby získali výhody a měli větší šanci na azyl. Švédové se domnívají, že věk si takto upravuje až 70 procent žadatelů, kteří tvrdí, že jim je 15 až 17 let.

Vedou se ale spory o to, jak moc mohou být testy věrohodné. Lékaři argumentují, že stoprocentní není žádná metoda.

Nicméně v dubnu se národní zdravotní rada usnesla, že mladí žadatelé o azyl podstoupí magnetickou rezonanci. Snímek jejich kolen by podle rady měl nejspolehlivěji ukázat na jejich věk. Minulý měsíc pak vláda rozhodla, že záležitost bude dozorovat Národní rada pro forenzní lékařství. V současnosti se stanovuje, jak by měl vypadat optimální postup, a jasno má být na podzim.

Švédsko loni přijalo více než 160 000 žadatelů o azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám