Hlavní obsah

Jmenuji se smrt zrádcům, prohlásil muž obviněný z vraždy britské poslankyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Thomas Mair obviněný z vraždy britské poslankyně Jo Coxové v sobotu stanul před soudem. Hned na úvod vyvolal pozdvižení, když na otázku po svém jménu prohlásil „Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii”.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Mair je obviněný z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně

Článek

Dvaapadesátiletý Mair je obviněný z „vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně,” uvedla v sobotu na svých internetových stránkách policie v hrabství West Yorkshir.

Mair v sobotu stanul před soudem v londýnském Westminsteru. Na jednačtyřicetiletou labouristickou poslankyni Coxovou zaútočil ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu u Leedsu. Třikrát ji střelil, pobodal a ještě zkopal.

77letý muž, který byl zraněn, když se snažil poslankyni pomoct, je podle BBC ve stabilizovaném stavu v nemocnici.

Podle některých britských médií Mair při útoku křičel „Britain First” (Británie na prvním místě), což je také označení krajně pravicové skupiny usilující o odchod Spojeného království z Evropské unie.

Podle vyšetřovatelů čin zřejmě spáchal sám.

Vraždy vyvolala diskuze o vyhrocené kampani před referendem o tzv. brexitu. To je naplánované na 23. června. Coxová propagovala udržení Británie v EU. Kampaň před referendem byla kvůli její vraždě přerušena.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Květiny s fotografií zavražděné poslankyně Jo Coxové před parlamentem v Londýně

Mair byl dlouhodobým příznivcem krajní pravice. Oběžník organizace Springbok Club jej před deseti lety ocenil jako jednoho z prvních předplatitelů a podporovatelů svého magazínu SA Patriot. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám