Hlavní obsah

Postřelená britská poslankyně zemřela

Londýn
Aktualizováno

Labouristická poslankyně Jo Coxová, kterou ve čtvrtek v městě Birstall útočník třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal, v podvečer na následky zranění zemřela. Poslankyně byla jednou z tváří kampaně pro setrvání Spojeného království v Evropské unii. Podle informací serveru The Daily Mail útočník při útoku křičel Britain First. To je jméno krajně pravicové partaje, jež prosazuje vystoupení Británie z EU. Tábory stoupenců i odpůrců brexitu ve čtvrtek zrušily všechna plánovaná shromáždění. Útočník byl zatčen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u místa napadení Coxové Video: AP

 
Článek

Podle stanice BBC na poslankyni zaútočil třiapadesátiletý Tommy Mair, který byl později dopaden poblíž Market Street v obci Bristall v hrabství West Yorkshire. Motiv útoku není znám. Mair měl zranit ještě dalšího člověka, sedmasedmdesátiletého seniora, který zřejmě jen náhodou procházel kolem.

„Byl to tichý člověk. Žil si jen sám pro sebe. Žil sám už asi dvacet let. Nikdy jsem neviděl, že za ním přišlo víc lidí nebo něco podobného,” řekl Daily Mailu soused útočníka David Pickles.  

Tommy Mair na Coxovou zaútočil nedaleko její kanceláře. Poslankyně byla vdaná a měla dvě děti. Lídr labouristů Jeremy Corbyn o ní řekl, že byla oblíbenou poslankyní a to i mezi zákonodárci konzervativní strany. „Jo byla ve Westminsteru všeobecně oblíbená, nejen mezi svými labouristickými kolegy, ale v celém parlamentu,” řekl Corbyn. 

Foto: Craig Brough, Reuters

Policie na místě, kde útočník postřelil a pobodal poslankyni Jo Coxovou.

Majitel místní kavárny zaslechl rány, a tak vykoukl ven. „Rozhlédl jsem se kolem a zahlédl asi padesátiletého muže v baseballové čepici a v bundě. V rukou třímal staře vypadající zbraň. Vystřelil na tu dámu jednou, pak podruhé a pak, když ležela, ještě potřetí do oblasti obličeje,” řekl BBC kavárník Clarke Rothwell.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Poslankyně Jo Coxová

Zastánci setrvání Británie v Evropské unii v reakci na útok ve čtvrtek zrušili veškeré akce. Britský premiér David Cameron se rozhodl zrušit i svou plánovanou akci na podporu setrvání Británie v Evropské unii, kterou chystal na Gibraltaru.

„Smrt Jo Coxové je tragédií. Byla oddanou a starostlivou poslankyní. Mé myšlenky patří jejímu manželovi a jejím dvěma dětem,” prohlásil premiér David Cameron.

Kampaň ve čtvrtek přerušili i zastánci brexitu.

Zneškodnění pachatele

Jo Coxová

Foto: Handout, Reuters

Jo Coxová na londýnské charitativní akci na začátku června

– Narodila se 22. června 1974 v Batley v hrabství West Yorkshire. Vystudovala sociální a politická studia na Pembroke College v Cambridgi. Byla vdaná za Brendana Coxe, který se také angažuje v kampani za setrvání Británie v EU. Měla dvě děti.

– V minulosti pracovala pro britskou charitativní organizaci Oxfam, zapojila se do kampaní týkajících se úmrtnosti rodiček, a navštívila země postižené válkami a přírodními katastrofami. Spolupracovala také s manželkou někdejšího britského premiéra Gordona Browna a humanitární organizací Save the Children.

– V roce 2015 byla zvolena do dolní komory britského parlamentu za oblast Batley a Spen ve svém rodném hrabství West Yorkshire.

– V prosinci loňského roku byla jedním z pěti poslanců, kteří se zdrželi hlasování o rozšíření britských náletů proti Islámskému státu v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám