Hlavní obsah

Polovina Němců se kvůli muslimům někdy cítí být cizinci ve vlastní zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Německu sílí nálady proti muslimům a proti přistěhovalcům. Podle průzkumu, který provedla lipská univerzita v rámci své pravidelné studie o postojích německé společnosti, stále víc Němců odmítá imigraci muslimů a je přesvědčeno, že běženci ve své vlasti ve skutečnosti nečelí pronásledování. Přibývá také Němců, kterým se protiví homosexuálové.

Foto: Reuters

Migranti v Německu. Ilustrační foto.

Článek

Polovina oslovených se podle průzkumu kvůli muslimům někdy cítí být cizinci ve vlastní zemi. Při předchozí analýze německé společnosti před dvěma lety mělo takový pocit 43 procent lidí, v roce 2011 to bylo 30 procent lidí.

Roste také počet těch, kdo by muslimům zakázali přistěhovat se do Německa. Aktuálně by takový krok podpořilo 41,4 procenta Němců, zatímco v roce 2011 to bylo 22,6 procenta.

Němci se ale stavějí kritičtěji k přistěhovalcům obecně, nejen k těm z muslimských zemí. Tři z pěti respondentů jsou přesvědčeni, že žadatelé o azyl ve skutečnosti nejsou ve své vlasti pronásledováni. Před dvěma lety zastávalo takový názor 55,3 procenta dotázaných, v roce 2011 si to myslelo 46,7 procenta Němců.

Homosexuálové jsou odporní 4 z 10 Němců

Skepticismus ohledně důvodů, jež nutí migranty k opuštění vlasti, se promítá i do požadavků na přísnost státu při posuzování žádostí o azyl. Čtyři z pěti Němců žádají, aby se stát při přijímání migrantů „nechoval velkoryse”. Před dvěma roky to požadovaly tři čtvrtiny Němců, v roce 2011 ale stejný postoj zastávala jen čtvrtina z nich.

Průzkum lipské univerzity však ukázal, že se odmítavé postoje neomezují jen na přistěhovalce, ale také na homosexuály. Čtyřicet procent dotázaných uvedlo, že považují za odporné, když se dva lidé stejného pohlaví líbají na veřejnosti.

Proti roku 2014 se počet lidí zastávajících tento postoj zdvojnásobil. Čtvrtina Němců nyní považuje homosexualitu za nemorální, před dvěma lety to bylo 11,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám