Hlavní obsah

Někdejší rivalové Major a Blair v Severním Irsku varovali před brexitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londonderry

Odchod Velké Británie z EU by „ohrozil jednotu“ Spojeného království. Prohlásili to bývalí předsedové britské vlády a někdejší političtí rivalové, konzervativec John Major a labourista Tony Blair. Premiéři ve čtvrtek společně vystoupili v Severním Irsku.

Foto: Jeff J Mitchell/Pool, Reuters

Bývalí britští premiéři John Major a Tony Blair

Článek

Major s Blairem na půdě Ulsterské univerzity v Londonderry varovali, že pokud lidé v referendu za dva týdny zvolí odchod z EU, mohlo by to znovu otevřít otázku osamostatnění Skotska a do budoucna i Severního Irska.

Pokud by Britové v referendu rozhodli, že už nechtějí být součástí EU, „znovu by to rozmetalo všechny díly konstituční skládačky a nikdo by si nebyl jist, kde to skončí“, upozornil Major. Varoval, že by se Británie ocitla v opačném táboře, než je dnes Irsko, které je součástí Unie, a tím by se destabilizovala situace v Severním Irsku. To by podle Majora byla „historická chyba“.

Blair doplnil, že by odchodem z EU utrpěla také severoirská ekonomika.

Major s Blairem v 90. letech významně přispěli k uzavření míru v Severním Irsku.

Související témata:

Foto: Baz Ratner , Reuters

Tony Blair

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Ministryně vnitra Theresa Villiersová, která je pro vystoupení z EU, nicméně podle BBC v reakci na jejich společné vystoupení uvedla, že v Irsku panuje pevný mír a jeho zpochybňování je „vysoce nezodpovědné“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám