Hlavní obsah

Zastánci brexitu mají mírně navrch, ukázal průměr šesti průzkumů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Z posledních šesti výzkumů veřejného mínění vyplývá, že zastánci odchodu Británie z Evropské unie mají před nadcházejícím referendem převahu o dva procentní body (51 procent) nad těmi, co by si přáli setrvání země v evropském bloku (49 procent). V pondělí to uvedl server whatukthinks.org, který výsledky anket zprůměroval.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkumy se uskutečnily mezi 27. květnem a 5. červnem. Z grafu (k nahlédnutí zde) vyplývá, že zastánci takzvaného brexitu měli dosud takto navrch jen jednou, a to zhruba v polovině května (rovněž 51 ku 49 procentům).

Referendum se uskuteční 23. června, registrace k němu ale končí už v úterý.

"V referendu o EU jde o naši budoucnost. Už jen jeden den zbývá na to zajistit si, aby byl váš hlas vyslyšen," napsal v pondělí premiér David Cameron na Twitteru.

Cameron se snaží Brity přesvědčit, aby hlasovali pro setrvání země v EU. Proti tomu jsou ale někteří členové jeho Konzervativní strany, kteří kritizují Cameronovu kampaň. Je podle nich nevyvážená a zavádějící.

Server Politico v souvislosti s vyostřující se kampaní podotýká, že fakta se v ní už poněkud ztrácejí a lze jen těžko zjistit, kde je pravda - například v debatě o dopadech brexitu na ekonomiku a migraci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám