Hlavní obsah

Pokud na Euru zaútočí teroristé, šampionát skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dojde-li na nadcházejícím fotbalovém Euru k útoku, při němž zemřou lidé, šampionát předčasně skončí a národní výběry odjedou domů. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z francouzských bezpečnostních kruhů to napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Takhle loni slavil reprezentant Severního Irska Gareth McAuley postup na Euro ve Francii. Ilustrační foto.

Článek

Mistrovství Evropy začíná v pátek a potrvá měsíc. Na zemi galského kohouta se kvůli turnaji v nejoblíbenějším sportu planety upře pozornost celého světa a do Francie zavítají milióny cizinců. To je pro francouzské bezpečnostní složky vzhledem k riziku terorismu noční můra.

„Z našeho úhlu pohledu jsme, co se týče přípravy, udělali, co bylo možné. Každý byl zmobilizován; policie, paramilitantní jednotky, mnoho vojáků..., ale abych byl upřímný, mám obavy,“ řekl AFP zmíněný zdroj.

O tom, co by se stalo, kdyby k útoku teroristů skutečně došlo, podle něj není pochyb.

„Kdyby se k útoku přihlásil Dá'iš (arabské zkratkové slovo pro Islámský stát) a oznámil, že chystá další, všichni by odjeli. Jak bychom taky mohli pokračovat ve fotbalovém svátku, když bychom pohřbívali oběti?“ cituje dále francouzská tisková agentura svůj zdroj.

Zastrašit se nenecháme

Francouzští politici nicméně i přes panující obavy a pařížský masakr z listopadu loňského roku, při němž zemřelo 130 lidí [celá zpráva], odmítli přenechat pořadatelství šampionátu jiné zemi. Nechtějí teroristům vyhovět a podřídit se atmosféře strachu.

„Hrozba bohužel potrvá dlouho, takže musíme udělat všechno pro to, abychom se ujistili, že Euro 2016 skončí úspěchem,“ řekl francouzský prezident François Hollande rádiu France Inter.

„Nikdy předtím jsme v takové situaci nebyli. Každý si tu hrozbu uvědomuje. Ale kdyby francouzská vláda zrušila konání jedné akce, mohlo by to skončit rušením všeho - Tour de France či filmového festivalu v Cannes,“ vysvětlil AFP francouzský odborník na terorismus François-Bernard Huyghe.

Jistotu zaručit nelze

Ve Francii od listopadových teroristických útoků platí stav nouze, který policii umožňuje provádět razie a uvalovat domácí vězení bez povolení soudu nebo rušit veřejná shromáždění.

Současný příliv migrantů a navracení zradikalizovaných muslimů, kteří odcestovali na území ovládaná Islámským státem, ale zaměstnaly bezpečnostní složky do takové míry, že je vyloučení útoku islámských teroristů takřka nemožné.

Kromě toho panují obavy, že by mohla zaútočit i krajní levice či pravice.

Související témata:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obavy dále zvýšila pondělní zpráva o zatčení francouzského občana, který na Ukrajině nakoupil velké množství zbraní a výbušnin. Podle ukrajinské tajné služby SBU se chystal během Eura ve Francii spáchat patnáct teroristických útoků. Francouzský prokurátor ale v úterý večer řekl, že šlo pravděpodobně jen o překupníka zbraní. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám