Hlavní obsah

NATO zahájilo manévry v Polsku, Moskva protestuje

Varšava

Severoatlantická aliance zahájila v Polsku rozsáhlé vojenské cvičení, kterého se účastní přes 31 tisíc vojáků z 24 zemí včetně Česka. Vůbec největší manévry, které se v zemi konají od roku 1989, začaly měsíc před varšavským summitem NATO, od něhož si Polsko slibuje posílení východního křídla aliance před možným ohrožením ze strany Ruska. Moskva se proti přítomnosti aliančních vojáků poblíž své hranice ohradila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cvičení NATO Anakonda-16 v PolskuVideo: AP

 
Článek

Manévry začaly seskokem 1200 parašutistů ze Spojených států, Británie a Polska z třech desítek letadel. Výsadkáři vytvořili společnou formaci nad městem Toruň ve střední části Polska.

Smyslem cvičení nazvaného Anakonda-16 je vyzkoušet si obranu aliance před takzvanou hybridní válkou.

Na úterní seskoky naváže ve středu přemostění řeky Visly u obce Chelmno pro kolonu stovek vozidel jedoucích směrem do Pobaltí.

V dalších dnech se bude konat cvičení protiraketové obrany, simulace nočního útoku s využitím vrtulníků či reakce na útok zbraněmi hromadného ničení. Z Česka se do něho zapojí jednotka vojenské policie.

Reakce z Moskvy na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury TASS prohlásil, že „cvičení, které má v základu své legendy dostatečně jednoznačně naznačený směr, samozřejmě neprospívá ovzduší důvěry a bezpečnosti na kontinentu."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám