Hlavní obsah

Rusko kvůli NATO posílí jednotky na západní hranici

Moskva/Varšava
Aktualizováno

Rusko kvůli narůstající aktivitě Severoatlantické aliance posílí svá vojska na západě země. Přemístí tam dvě brigády a další stíhačky. Důvodem jsou rostoucí aktivity NATO v oblasti. Polsko v odpověď ustaví milice, kam nabere 35 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Na západě Ruska nově rozmístí dalších osm letadel Suchoj Su-35

Článek

K západním hranicím Ruska se přesunou další dvě brigády, které dosud byly dislokovány na Urale a v Povolží ve střední části Ruska; 28. samostatná motostřelecká brigáda z Jekatěrinburgu se přesune do obce Klincy v Brjanské oblasti a 23. samostatná motostřelecká brigáda ze Samary do obce Valujki v Belgorodské oblasti. S odvoláním na zdroj obeznámený se situací to v pátek uvedla agentura Interfax.

”Tato opatření lze samozřejmě považovat za odpověď na rostoucí aktivitu Severoatlantické aliance poblíž ruských hranic,” uvedl zdroj. Ruské brigády obvykle mají okolo 3500 mužů.

Západní okruh také posílí o osm stíhacích letadel Su-35. „Do konce tohoto roku dostane Západní vojenský okruh dva roje nových víceúčelových stíhaček pro vybojování vzdušné nadvlády Su-35,“ řekl TASSu šéf tiskového oddělení Západního vojenského okruhu.

Obě tyto zprávy byly zveřejněny v pátek, kdy začalo cvičení Baltops v baltské oblasti, které se kromě zemí NATO z oblasti zapojí Finsko a Švédsko. [celá zpráva]

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v květnu oznámil, že Rusko v reakci na počínání NATO do konce letošního roku vytvoří tři nové divize. Každá má podle médií čítat okolo 10 000 mužů a rozmístěny mají být ve Smolenské, Voroněžské a Rostovské oblasti.

Podle zdroje Interfaxu se souběžně s přesunem uvedených brigád na západ formují tyto divize tak, aby existovaly od 1. prosince, kdy začne zimní výcvikové období.

Dodávky dalších protiletadlových raket

Zbrojovka Almaz Antej podle pátečního oznámení mezi červnem a říjnem dodá pět plukovních komplexů raketového systému protivzdušné obrany S-400. Každý tvoří řídicí středisko a dvě raketové dělostřelecké jednotky: „V roce 2016 koncern Almaz Antej v rámci tři státních kontraktů s ministerstvem obrany splní dodávku pěti plukovních komplexů protivzdušného raketového systému S-400. Od června dodá každý měsíc jeden,“ řekl představitel zbrojovky. Je to zatím největší jednotlivá dodávka.

Ruské námořnictvo v pátek oznámilo, že v letech 2018 až 2019 chce dostat od stejného výrobce námořní verzi raketového systému protivzdušné obrany Tor.

Polsko buduje milice

Polsko plánuje nábor 35 000 lidí do milic, řekl podle pátečního vydání listu Daily Telegraph ministr obrany Antoni Macierewicz. Nábor začne v září. V každém z šestnácti vojvodství by nakonec měla působit jedna jednotka o síle brigády, v Mazovském pak dvě.

Jednotky mají  čelit možné hybridní válce, jaké probíhá na východě Ukrajiny

Prioritu bude mít rozmístění jednotek na východě země ve vojvodstvích Podleském, Podkarpatském a Lublinském.

Členové oddílů by měli za svou službu dostávat měsíčně asi 500 zlotých (3000 Kč). Podle ministra obrany jednotky povedou civilisté. Zájemci o členství v oddílech by měli podstoupit 30 dní výcviku ročně a při přijímacím pohovoru se bude zkoumat i jejich politické smýšlení, aby se milice nestaly shromaždištěm pravicových radikálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám