Hlavní obsah

Lavrov připustil vyzbrojení mise OBSE v Donbasu osobními zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří kontrolují klid zbraní na východě Ukrajiny, by mohli být vyzbrojeni. Připustil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Pozorovatelé by podle něj mohli nosit osobní zbraně. Rusko zároveň souhlasí s návrhem, aby během předpokládaných místních voleb v Donbasu sledovala hlasování speciální skupina evropských kontrolorů.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Povolání ozbrojených pozorovatelů OBSE do povstaleckých zón v Evropě v pátek důrazně požadoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Logika minských dohod předpokládá, že nejdřív je třeba zajistit bezpečnost, pak teprve přijde na řadu politika,“ konstatoval ukrajinský prezident. Volby se podle něj mohou uskutečnit až v situaci, kdy na jejich bezpečnost bude dohlížet policejní mise OBSE.

Proti takové misi se s veškerým důrazem postavili proruští separatisté, které Rusko na východě Ukrajiny podporuje. Dali najevo, že přítomnost jakýchkoli cizích ozbrojenců budou považovat za intervenci.

Lavrov vyzbrojení pozorovatelů osobními zbraněmi označil za kompromisní návrh Moskvy. Řekl, že podle prezidenta Vladimira Putina to "není špatný nápad". Pozorovatelé by mohli dohlížet na klid zbraní na linii příměří a mohli by kontrolovat skladiště zbraní, stažených z fronty na základě minských mírových dohod. „Šlo by o pistole pro sebeobranu, je to možné považovat za policejní funkci,“ uvedl ministr.

Moskva je podle šéfa diplomacie připravena podpořit i návrh OBSE, aby v době voleb kontrolovali průběh hlasování nejen příslušníci povstaleckých "národních milicí", ale i skupiny evropských pozorovatelů. Jejich úkolem by mohl být i dohled nad dodržováním bezpečnosti, řekl Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám