Hlavní obsah

Na Ukrajině mučí příznivce separatistů, uvedla OSN

Ukrajinská tajná služba SBU mučí lidi podezřelé ze sympatií k proruským separatistům. V zemi také existují tajná vězení, naspal britský list The Times s odvoláním na páteční zprávu a vyjádření zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivana Šimonoviče, který byl týden na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Budova ukrajinské tajné služby SBU

Článek

Zakořeněné pošlapávání lidských práv podle Šimonoviče vyžaduje naléhavě řešení. Zpráva OSN podle deníku zaznamenává stovky případů nezákonného věznění, mučení a špatného zacházení s vězni nejen ze strany separatistů, ale i vládních sil. Dokument poprvé však také odhaluje šíři a brutalitu mučení na vládní straně, jakož i existenci pěti tajných vládních věznic.

Ty ale inspektoři OSN nemohli navštívit, a proto byla mise ukončena předčasně.

SBU se hájila, že do zařízení v Mariupolu a v Kramatorsku neumožnila přístup, protože tam nikdo vězněn není. Šéf SBU Vasyl Hrycak také argumentoval tím, že inspektorům OSN umožnil setkat se s 600 vězni čekajícími na soud, zatímco separatisté jen se čtyřmi.

Server Newsru.com připomněl, že i separatisté podle ukrajinských ochránců lidských práv mučí vězně, a to v 79 věznicích ve 28 městech a obcích.

Brutální mučení

Šimonović popsal případ, kdy zamaskovaní muži - zřejmě agenti ukrajinské státní bezpečnosti - unesli podezřelého, opakovaně jej udeřili do hlavy a říkali mu „nikdo neví, kde jsi - a je na tobě, zda se přiznáš, anebo tě pohřbíme v lese”. Maskovaní muži mu kladivem rozdrtili levou ruku, bili jej do hlavy, zad a do kolen.

„Byl nucen se před kamerou přiznat, že je členem ozbrojené skupiny. Pak jej únosci předali státním bezpečnostním složkám a byl uvězněn,” líčí zpráva.

V jiném případu, popsaném OSN, agenti SBU připoutali podezřelého k radiátoru, přetáhli mu násilím přes hlavu plynovou masku a dusili jej. Dávali mu také elektrické šoky, nacpali mokrý hadr do úst, podrobili ho simulovanému topení, bili ho a kopali do genitálií.

V prosinci agenti SBU na vládou kontrolované části Doněcké oblasti vpadli do domu čtyřiasedmdesátileté ženy, protože pátrali po jejím synovi, uvedla dále zpráva. Když jej nenašli, zatkli ženu. Obvinili ji z terorismu a bili ji. Od té doby je za mřížemi.

Situace na Krymu

SBU se k obviněním z mučení dosud nevyjádřila, ukrajinská média o této části zprávy vůbec neinformují. Ukrajinska pravda cituje ze zprávy jen o porušování lidských na Ruskem anektovaném Krymu.

„Právní předpisy o boji s terorismem a extremismem se používají pro kriminalizaci nenásilných akcí a k potlačení odlišných názorů, pořádkové sály a soudní systém se staly nástrojem pro potlačování opozice. Nejvíce tím trpí krymští Tataři, jejichž hlavní orgán Medžlis byl zakázán,“ píše Ukrajinska pravda.

Zmiňuje ale také, že vměšování do nezávislosti soudů brání vyšetření násilí v Oděse.

Hlas Ameriky zase ze zprávy cituje, že pod vládou separatistů žije 2,7 miliónu lidí, kterým je odpíráno nebo omezováno právo na svobodné vyjádření.

Konflikt si podle nově zveřejněných čísel OSN vyžádal 9371 mrtvých a 21 523 zraněných. Nezvěstných je 3687.

Napětí roste

Šimonović také varoval před rostoucím napětím na Donbasu, kde přibývá vzájemných střetů mezi separatisty a vládními silami, které si za posledních 24 hodiny vyžádaly osm zraněných.

„Nárůst počtu těžkých zbraní poblíž linie dotyku a střety u Avdijivky Jasynuvaty probíhající od počátku března jsou indikátory, že je daleko k tomu, aby krize skončila. Neměla by (proto) zmizet z radaru mezinárodního společenství,“ apeluje Šimonović.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám