Hlavní obsah

Po rvačce v uprchlickém táboře skončili tři migranti v nemocnici

– Atény

Tři migranti byli v Řecku hospitalizováni kvůli zraněním, která utrpěli při nočních potyčkách v táboře Moria na ostrově Lesbos. Násilí propuklo mezi několika skupinami běženců po půlnoci, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci na Lesbu v táboře Moria (záběr z konce května)

Článek

„Ve středu v noci vypukly střety mezi migranty z Afghánistánu a Pákistánu v táboře Moria, jež si vyžádaly tři vážně zraněné, kteří museli být převezeni do nemocnice,” uvedla podle agentury AFP policie. Podle DPA si rvačka vyžádala nejméně čtyři zraněné.

Běženci také zapálili stany, takže museli být přivoláni hasiči.

Mluvčí úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na ostrově Boris Šeširkov sdělil, že ve čtvrtek dopoledne se situace uklidnila.

Zdlouhavé azylové řízení

„Po podpisu dohody mezi EU a Tureckem (zahrnující zpětné vracení migrantů) jsme opakovaně svědky podobných potyček. Uprchlíci a migranti jsou zklamaní a zoufalí,” řekl k příčině růstu napětí v táboře Moria, kde je 2500 migrantů.

K nepokojům přispívá i zdlouhavý proces prověřování nároků na azyl.

Tábor Moria, který původně sloužil jako registrační bod pro nově příchozí uprchlíky, se proměnil v záchytný tábor obehnaný plotem s ostnatými dráty, kde migranty většinou čeká rutinní procedura odmítnutí práva na azyl a přípravy na vrácení do Turecka.

Od březnového začátku platnosti dohody EU s Ankarou bylo vráceno do Turecka 411 lidí, převážně Pákistánců, z nichž ani jeden nepožádal o azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám