Hlavní obsah

Maďarsko vpouští třicet uprchlíků denně, na hranici čekají v otřesných podmínkách

Právo, Ivan Vilček, Röszke/Horgoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Röszke/Horgoš

V naprosto nevyhovujících podmínkách před tranzitní zónou u maďarské obce Röszke čeká – apaticky i odhodlaně – kolem dvou set uprchlíků na to, aby pronikli do Maďarska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti čekají na srbské straně hranice.

Článek

„Po likvidaci tábora v Idomeni jsem přešel přes Bulharsko, a tak jsem se dostal do Srbska. Už několik dnů čekám na vstup do Maďarska,“ řekl Právu Mohammed ze Sýrie.

Na srbské straně u obce Horgoš si migranti z Afghánistánu, Sýrie a Iráku postavili provizorní obydlí a stany.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tábor před tranzitní zónou

„Nemáme zde sprchy ani toa­lety. Podmínky jsou zde hrozné,“ stěžuje si uprchlík Ahmad z Afghánistánu.

Mezi stany si hrají malé děti, které si ze stávající situace nic nedělají. Dobrovolnice Dětského fondu OSN (UNICEF) si s nimi hraje a věnuje se jim. Rodiče se snaží za provizorních podmínek uvařit oběd.

Lékařka pomáhá jako dobrovolnice

Maďarská lékařka pomáhá dětem alespoň přes plot.

„Jsem tady dobrovolně. Snažím se léčit děti, které v těchto podmínkách trpí nejvíc,“ říká doktorka Ildikó ze Szegedu a podává přes plot léky pro asi dvouleté dítě. Rodiče vysvětlují, že má průjem a celou noc nespalo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Běženci čekají před tranzitní zónou Röszke.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Provizorní uprchlický tábor na srbsko-maďarské hranici

Afghánec se snaží maďarským úředníkům vysvětlit, že jeho rodina je už v Německu. Přednost však mají rodiny s malými dětmi.

V této tranzitní zóně pouštějí do Maďarska jen 15 lidí denně. Požádají v Maďarsku o azyl a následně je úřady rozmístí do azylových táborů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Děti migrantů si hrají v provizorním táboře na srbsko-maďarské hranici.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti na srbsko-maďarské hranici

Ve většině zdejších středisek však panuje volný režim a migranti mnohdy na vyřízení své žádosti nečekají. Podle neoficiálních zdrojů mizí přes zelenou hranici do Rakouska a odtud dál do Německa.

Chtějí pochodovat na Budapešť

Na 300 migrantů se ve středu vzbouřilo ve sběrném táboře pro uprchlíky ve městě Kiskunha­las na jihu Maďarska. [celá zpráva]

Zvolený mluvčí migrantů vyzval shromážděné běžence, aby se vydali na pochod na Budapešť, bránily jim v tom ale stovky policistů, kteří byli na místo povoláni. Informoval o tom server delmagyar.hu bez zmínky o tom, že by došlo ke střetům.

Migranti si stěžují na životní podmínky v uzavřeném objektu a na příliš po­malé vyřizování jejich žádostí o azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám