Hlavní obsah

V maďarském táboře se bouří migranti, chtějí pochodovat na Budapešť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Na 300 migrantů se ve středu vzbouřilo ve sběrném táboře pro uprchlíky ve městě Kiskunhalas na jihu Maďarska. Mluvčí migrantů vyzval shromážděné běžence, aby se vydali na pochod do Budapešti, brání jim v tom ale stovky policistů, kteří byli na místo povoláni. Informoval o tom server delmagyar.hu bez zmínky o tom, že by došlo ke střetům.

Foto: MTI

Maďarská policie střeží běžence u města Röszke. Ilustrační snímek

Článek

Revolta začala před polednem. Migranti si stěžují na životní podmínky v uzavřeném objektu a na příliš pomalé vyřizování jejich žádostí o azyl.

Syřan zvolený jako mluvčí předal úřadům petici, v níž se mimo jiné požaduje přemístění do otevřeného zařízení pro uprchlíky. Zároveň vyzval shromážděné k pochodu do maďarské metropole, ležící přibližně 150 kilometrů na sever.

Podle webu delmagyar.hu tábor a jeho okolí zajišťují výrazně posílené policejní jednotky. Jejich úkolem je zabezpečit přijímací centrum, udržovat pořádek a také bezpečnost ve městě.

V táboře je nyní 484 migrantů.

György Bakondi, bezpečnostní poradce předsedy maďarské vlády Viktora Orbána, televizní stanici M1 řekl, že lidé držení v "hlídaných zařízeních" jsou vesměs migranti odsouzení za "ilegální vstup do země nebo za jiné trestné činy". Žádají podle něj o azyl jen proto, aby se vyhnuli vyhoštění.

Poradce uvedl, že úřady s těmito lidmi vyjednávají. Podle něj je ale "nepravděpodobné", že se vzbouřencům podaří z objektu dostat nebo že zaútočí na policii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám