Hlavní obsah

Slovenský ministr zahraničí Lajčák kandiduje na post šéfa OSN

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda na středečním zasedání schválila kandidaturu ministra zahraničí Miroslava Lajčáka (53) na post generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN). Nový šéf OSN by měl nastoupit do funkce v lednu příštího roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

„Jsem si vědom náročnosti tohoto souboje. Tentokrát je situace mimořádná o to více, že panuje přesvědčení, že když východoevropská skupina bude schopna nabídnout kvalitního kandidáta, tak bychom měli mít nárok na to, abychom tuto funkci obsadili,“ řekl Lajčák. 

Volba nového generálního tajemníka OSN se bude konat letos v říjnu. Podle kuloárních informací mají největší šance na zvolení současná šéfka UNESCO Bulharka Irina Bokovová a bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková.

Kandidují také další ženy, jako bývalá šéfka moldavské diplomacie Natalia Ghermanová a bývalá ministryně zahraničních věcí Chorvatska, současná místopředsedkyně parlamentu Vesna Pusičová.

Nynějšímu generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi mandát vyprší letos v prosinci. O křeslo šéfa OSN se spolu s Lajčákem bude ucházet deset kandidátů. Sedm z nich je z východní Evropy. Není vyloučeno, že o tento post zabojuje také bývalý slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš, který je v současnosti šéfem mise OSN v Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám