Hlavní obsah

Savčenková se vrátila na Ukrajinu, vyměnili ji za odsouzené agenty

– Kyjev/Moskva • Aktualizováno

Odsouzenou ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou přepravil ve středu do Kyjeva speciál ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Krátce předtím přistál v Moskvě ruský speciál se dvěma ruskými agenty odsouzenými na Ukrajině, uvedla Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nadija Savčenková na letišti v KyjevěVideo: AP

 
Článek

Speciál s ukrajinskou pilotkou dosedl na kyjevské letiště ve 13:56, uvedl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Do vlasti se vrátila po roce a 11 měsících, kdy byla držena v Rusku, kde byla odsouzena.

Foto: Reuters

Ukrajinská pilotka Savčenková po návratu do vlasti.

„Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily. Já sama se vracím živá. Nemohu vám vrátit mrtvé, ale jsem připravena položit na bojišti za Ukrajinu život. Udělám vše pro to, aby se každý vězněný mladý člověk dostal na svobodu. Žádný ukrajinský hrdina nesmí zemřít,” prohlásila Savčenková na letišti v emotivním energickém projevu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po návratu vězněné pilotky prohlásil, že Ukrajina „dostane zpět Krym, stejně tak jako dostala zpátky Savčenkovou”.

Prezident informuje o přistání letounu se Savčenkovou

Na letišti Boryspil čekaly na Savčenkovou její matka, sestra i šéfka strany Baťkivšyna Julija Tymošenková, protože za ni byla zvolena Savčenková do parlamentu. Shromáždilo se tam i mnoho jejích přátel, politiků a novinářů.

Foto: Reuters

Na Nadiju Savčenkovou čekal na letišti dav novinářů

Podle advokáta Savčenkové Nikolaje Polozova se pilotka vrátila do vlasti jako "absolutně svobodný člověk". Výměna Savčenkové za dva Rusy byla podle něj rozhodnutím politickým, nikoli justičním.

Moskevský list Kommersant napsal, že bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francii, která se uskutečnila v úterý ráno.

Trest, který Ukrajince udělil ruský soud, si proto Savčenková odpykávat na Ukrajině nebude. Podle ukrajinských médií by to ani právně nebylo možné, protože během věznění v Rusku byla v Kyjevě zvolena poslankyní a vztahuje se na ní imunita.

Už ve 12:55 přistál v Moskvě speciál se dvěma ruskými agenty Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem, kteří byli na Ukrajině odsouzeni.

Nečekaná výměna

Výměna byla nečekaná. Když agentura Interfax ráno informovala, že by mohla být Savčenková záhy vyměněna, její advokáti o tom nic netušili. „Nikdo mi nic neřekl. Mému kolegovi Marku Fejginovi taky ne,” sdělil Interfaxu pilotčin právní zástupce Nikolaj Polozov a odkázal na představitele státu.

„V Rostově na Donu jsou už zástupci ruských bezpečnostních orgánů, kteří Savčenkovou doprovázejí. Na základě dvoustranné dohody tam ukrajinské úřady předají dva Rusy zadržené na Ukrajině,” dodal ráno zdroj Interfaxu k výměně.

Výměnu umožnila milost

Výměnu umožnila milost poskytnutá oběma odsouzeným Rusům. O tu požádal jejich obhájce, jakmile vstoupil v platnost rozsudek nad nimi. Proto nemohlo dojít k výměně dříve. [celá zpráva]

Advokát vězněných ruských důstojníků Jerofejeva a Alexandrova Valentin Rybin odeslání žádosti o milost potvrdil ve středu dopoledne. Porošenko na svém facebookovém účtu napsal, že žádosti Rusů o milost neprodleně vyhoví. „Využiji veškeré své ústavní pravomoci, abych Nadiju vrátil domů. Pokud žádost dorazí, okamžitě svých pravomocí využiji,” napsal prezident.

Jerofejev a Alexandrov, údajní agenti ruské vojenské rozvědky GRU, byli zadrženi loni v květnu na východě Ukrajiny. Kyjevský soud je nedávno za „teroristickou činnost” a podporu agresivní války odsoudil na 14 let vězení s konfiskací majetku.

Informace agentury Reuters o startu letounu se Savčenkovou

Savčenková byla v Rusku odsouzena na 22 let za podíl na vraždě dvou ruských novinářů zabitých minometnou palbou v Donbasu.

Související téma:

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda Savčenková na snímku 4. března

Putin ve středu podle Interfaxu v Moskvě prohlásil, že výměna zajatců "přispěje ke zmírnění napětí (v Donbasu) a pomůže vyhnout se podobným citelným a zbytečným ztrátám," jakými byla smrt dvou ruských novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám